Cuanto Cuesta

Tegen tweeën…

vrijdag, 15 februari 2008 om 01:31

Het vorige verhaal ging over ons carnaval-avontuur. Geweldig en zeker voor herhaling vatbaar. Op dit moment zitten we in de bus naar Fortaleza, onze laatste lange busreis!!! Wat een heerlijk gevoel zeg, we hadden geen zin meer in een nachtbus dus genieten we nu de 8 uurtjes van het uitzicht op het braziliaanse binnenland. We hebben nog heel wat afstand voor de boeg voor we vanaf Sao Paulo naar huis vliegen, maar dat doen we lekker allemaal met het vliegtuig.

Na het carnaval in Salvador de Bahia zijn we een stuk noordelijker naar het strand gegaan. Het plan was om hier meerdere plaatsen aan te doen en zo langzaam naar Fortaleza te reizen, maar in Natal hebben we zo’n lekker plekje gevonden dat we daar een week zijn blijven zitten.
Dit plaatsje schijnt, na Antartica, de schoonste lucht ter wereld te hebben en daarnaast ook nog eens 3000 zonuren per jaar. Lekker toch?
Het plan hier was..relaxen! Beetje op het strand in een lekkere stoel zitten, zwemmen in de hoge golven (Nien), beetje lezen (Joris), wandelen en zonnen. Heerlijk, maar stilzitters als we zijn hadden we dat na een dagje wel weer gezien. Tijd voor wat actie! Het plan om een buggy te huren en over het strand te crossen was al snel gemaakt. Je kunt je laten rijden en een spectaculaire tocht door de duinen maken, maar ook kun je, veel leuker, zelf rijden! Je mag dan niet de duinen in omdat je hier “ervaren” voor moet zijn, maar wel mag je over het strand scheuren. We kregen van de verhuurder de tip om terug de verharde weg in plaats van het strand te nemen, want later op de middag zou de zee te hoog zijn om nog op het strand te kunnen rijden. Achteraf een gouden tip, want avonturiers als we zijn dachten we “nog wel terug te kunnen langs het strand” en zaten na een paar meter muurvast in het mulle zand. Gelukkig was er een man, gids en duidelijk al azend op ons, die ons zijn hulp aanbood. Hij dacht natuurlijk “ha toeristen, die hebben me zo wel nodig” ;-)
Na wat zelf proberen hebben we hem laten helpen en op zijn aanbod hebben we zelfs nog een stuk door de duinen gecrosst! Super spannend om van zo’n steile zandwand af te scheuren. Ook Joris mocht even rijden dus zijn dag ehh week was helemaal goed! Ongelooflijk wat een zandvlaktes, het lijkt wel de Sahara! Geen wonder dat je hier ook een tochtje per kameel kunt doen…

Dan weer een dagje strand en zwemmen. Een mooi systeem hier, want alles wat je maar nodig denkt te hebben komt langs…mannen met koude biertjes, stokjes met gegrild eten, kraaltjes en spiegeltjesspul, cd’tjes, strandkleren, zonnebrillen enz.  Zelfs een rijdende cocktailbar valt onder het aanbod. Helemaal goed, al is het soms wel irritant als er wéér iemand met hetzelfde langskomt…

Omdat niet alleen Natal mooie stranden heeft, hebben we nog een dag een autootje gehuurd. Geen VW golf, maar hier noemen ze het een VW gol. Prima bakkie om een dagje mee te rijden. Deed ons weer even aan de vrijheid denken die we altijd hadden met El Negro. Wat lijkt dat alweer lang geleden! Deze dag hebben we een boottocht gemaakt naar een ondiep gedeelte op zee waar je kon snorkelen. Duiken kon ook, maar het was maximaal 3 meter diep, dus wat er te duiken viel? Jammer want na zoveel maanden was duiken wel weer eens leuk geweest. Het snorkelen was wel erg mooi. Zo rondrijdend lang kleine dorpjes zagen we duidelijk dat Brazilië naast veel miljoenensteden met westerse uitstraling ook nog achterstandsgebieden heeft waar de mensen nog in kleine, soms lemen, huisjes wonen.

Heb ik het bovenste gedeelte eergisteren in de bus geschreven, vandaag zijn we al weer heel wat stappen én kilometers verder. De kilometers vooral tijdens de vluchten van Fortaleza naar Belem en dezelfde dag van Belem naar Cayenne. Voor het eerst in een dikke maand weer in een ander land.
En niet zomaar één, Frans Guyana is…Frans! ;-) Met toch erg bekende franse nummerborden, verkeersborden en dus ook… EURO’S! Dat was even raar toen we gingen pinnen!

Ons doel hier was een visum voor Suriname krijgen. Vanmorgen naar de ambassade en hier zonk ons de moed in de schoenen. 4 dagen zou het namelijk gaan duren stond op de deur geplakt en met deze briefjes kwamen mensen ook naar buiten. Toch papieren ingevuld en toen we aan de beurt waren onze oude tactiek, Joris regelt (kopieert spul) en Nien babbelt er op los, toegepast. De big mama die tot nu toe erg nors in het hokkie had gezeten toverde gelukkig een glimlach tevoorschijn toen ze zag dat we uit Nederland kwamen en zo begon een leuk gesprek. Waarom we in vredesnaam niet vanuit Amsterdam kwamen en ook niet vanuit Paramaribo naar Amsterdam terugvlogen vergde wat uitleg maar gelukkig kon het in het nederlands. Op mijn verbaasde reactie over de 4 dagen-regel vroeg ze wanneer we dan naar Suriname wilden. “ehh…vandaag?”
Hihi, dit was wel grappig vond ze geloof ik. Toen ik ook nog zei dat we maar 2 weken hadden werd er wat overlegd en kregen we ons afhaalbonnetje met een knipoog en de woorden “vanmiddag, tegen tweeën…” (met t mooie Surinaamse accent) YES!
Op dit moment zijn we dus weer een bladzijde verder in ons paspoort en klaar voor Suriname! Morgenvroeg 6 uur gaan we wachten tot het busje dat naar de grens gaat gevuld is (kan wel 4 uur duren) maar.. Suriname here we come!

Je hoort het, wij zijn nog helemaal in het reisgevoel, maar natuurlijk beseffen we ook dat we over ruim 2 weken weer op nederlandse bodem staan.
Omdat we na twee dagen reizen waarschijnlijk eerst wel willen slapen, nodigen we jullie zaterdag 1 maart uit om langs te komen. ’s Middags of ’s avonds maakt niet uit, vanaf een uur of 2 zijn wij wel wakker!

Waar?
Prins Mauritslaan 14 in ’t Harde, waar Jorisjan zijn ouders wonen.

Au revoir!
Nienke

19 Responses to “Tegen tweeën…”

 1. Jaap en Paula Says:

  OK, wij zullen er zijn! Wat ons betreft alle lezers welkom…(jaap@petegem.nl ) en jullie de groeten aan Paramaribo !

 2. Marinus, Annelies & Anouk Says:

  Nog effe en dan is het weer voorbij. Jammer voor jullie, maar voor ons wel weer gezellig! Kan Anouk de fotootjes weer opbergen en live van jullie genieten! Pas op voor Surinaamse dames in klaar-over-uniform en tot eind volgende week!!

  Groet
  Marinus

 3. Carla en Hans Says:

  Hoi Nienke en Jorisjan.
  Jullie verhalen zijn en blijven een feest om te lezen. het Carnavalgebeuren is volgens mij, om ook zonder drank al dronken van te worden. Echt iets voor Hans geloof ik. Het Surinaamse avontuur ligt nog voor jullie. Heerlijk Hier thuis hoor ik nu het gejuich op de achtergrond van de heren (Arjan Hans en Lennart)die een voetbalwedstrijd van Ajax aan het volgen zijn, hoe Nederlands kan het zijn kan je effe wennen….. Jullie genieten nog maar heerlijk van de geluiden die passen bij de Surinaamse cultuur. Binnenkort weer thuis….maar dat is een verhaal voor straks. geniet nog en tot gauw.

 4. Frans en Ria Says:

  Hallo Nienke en Jorisjan

  Het zal straks wel even afkicken zijn om jullie reisverslagen niet meer te kunnen lezen, we hebben er van genoten.
  Geniet extra van de laatste weken en tot ziens op de hollandse bodem.

  groetjes Frans en Ria

 5. Liesbeth Mensink Says:

  Jammer voor jullie,dat dit mooie avontuur snel een einde krijgt.
  Ook jammer voor ons,ik zal jullie prachtige reisverslagen missen.
  Dank je wel.
  Wanneer jullie thuiskomen,zijn wij al een weekje weg.
  Het ga jullie goed .
  Geniet v.d. laatste dagen.
  Groetjes. Liesbeth.

 6. Liesbeth Mensink Says:

  Effe dit:
  ik kan het niet nalaten te zeggen: wanneer jullie dit samen zo goed aan kunnen ,wordt de toekomst m.i. appeltje -eitje.
  Gr. L.

 7. Jaap en Paula Says:

  bemoeien je ouders zich er niet mee…begint die Liesbeth wel…een mens naar m’n hart, Jaap

 8. dick van petegem Says:

  Jongelui,

  De reisdocumenten voor de retourvlucht liggen klaar. Het verslagdocument op internet is het afgelopen jaar volop gebruikt (door menigeen). Nog maar een korte tijd en dan gaan jullie je avontuur beëindigen. Mede namens Rika wens ik jullie een hele goede terugreis en kijk samen terug op dit fantastische avontuur. Geniet nog lang na van alles wat jullie tegen kwamen. Via deze site zijn we steeds op de hoogte gebleven van jullie bijzondere belevenissen. Veel succes terug in het kikkerland en goeie terugreis!

 9. Renee!!! Says:

  Ik kan niet wachten!!!!! xxx

 10. Tineke Says:

  Wat geweldig dat Suriname toch doorgaat, ook al is het maar voor kort. Moet je als Nederlander toch een keer geweest zijn?
  Lekker genieten, met de dag leven zoals de Surinamers ook doen.
  De Grande Finale van jullie waanzinnig avontuurlijke jaar!

  Groetjes,
  Tineke

 11. Liesbeth Mensink Says:

  vertel je ouders Joris,dat het vaak veel makkelijker is voor de ander om
  zulke opmerkingen te maken.

  Toekomstplannen ?Ik ben benieuwd.
  Gr. L.

 12. Sanne Says:

  Hooooi,
  Gaaf, toch Suriname! Geniet ervan! We kijken er naar uit jullie weer te zien. Maargoed, eerst genieten van een nieuw land. Het is dan het laatste land van de grote reis en we hebben het wel over de terugreis, maar 2 weken Suriname is natuurlijk ook nog een hele belevenis ;).
  Enjoy… XXSanne

 13. martine en jeanet Says:

  Hoi,
  Wat geweldig dat het toch gelukt is om nog naar Suriname te gaan, fijn!
  We wensen jullie nog effies fijne dagen en een goeie terugreis.
  We hebben genoten van jullie reisverhalen en zullen het missen, maar ook goed om je leven weer op te pakken zonder dat de hele goegemeente meeleest lijkt me!
  Geniet nog van wat jullie meemaken en vooral van wat jullie hebben.

  groetjes ook van Jeanet,
  Martine.

 14. Johan en Tineke Says:

  Hallo alle bezoekers van deze site.

  Ik heb vanavond even contact gehad met Paula en Jaap. Wij zouden het wel handig vinden om te weten wie er zoal komen a.s. zaterdag. Kunnen we een beetje rekening houden met de inkoop van een natje en een droogje.
  Willen jullie dit laten weten aan: jaap@petegem.nl
  Bedankt alvast voor de reactie en tot zaterdag.

  Met vriendelijke groet,
  Tineke en Johan Kroes

 15. Diederik Says:

  Nog heel even en dan zien we elkaar weer! Marinus en ik hebben op verzoek van Sinterklaas “El Condor Pasa” geoefend op de panfluit om jullie straks een warm welkom te heten op Schiphol.

  Tot vrijdag!

  Diederik.

 16. dick van petegem Says:

  Willen de beide heren dan de dekens van oma C. te L. lenen om om te slaan ?

 17. Marinus, Annelies en Anouk Says:

  Morgen zien we jullie weer! SUPER! “Jorisjan en Nienke komen met het vliegtuig” Anouk heeft het nergens anders meer over, zou dat het effect van mijn enthousiasme zijn ;-)

  Liefs van ons, neusje-neusje van Anouk!

 18. Renee!!! Says:

  Nog een nachtje slapen!!!!!!!!!!!!!!!! Joepie!!!!!!!
  Dikke kus Renée

 19. Anselma, Sigurd, Erwin en Martin Says:

  Goede reis, we tellen de uren af!!!

  Alvast dikke knuf en sterkte met de lange zit.

  Anselma