Cuanto Cuesta

Handen en voetenwerk…

zondag, 27 januari 2008 om 16:54

En dat is het hier! Ruim een week voor de carnaval officieel begint, maar dat weerhoudt de brazilianen er niet van om de handen en voeten al aardig te laten swingen.. Wij gebruiken onze handen en voeten meer om duidelijk te maken wat we bedoelen want braziliaans (toch echt anders dan portugees) is niet te volgen!! Wauw zeg, wat een verschil! Lezen gaat prima, dat lijkt best veel op spaans, maar het uitspreken doen ze zo anders! Het klinkt als een mix van russisch en hebreeuws. Gelukkig hebben we twee engelse, maar oorspronkelijk portugese, meiden leren kennen. Dit was in Paraty, waar we voor Rio een paar dagen hebben gezeten.
Vanaf Foz do Iguazú zijn we via Sao Paulo direct doorgegaan naar dit dorpje aan de kust. Na afgelopen weken hitte in het binnenland leek zon, zee en strand ons wel wat…totdat we in de bus zaten, het weer omsloeg en we nu al een week in “hollands” weer zitten. Natuurlijk wel mét de temperatuur van hier, die met moeite onder de 30 graden komt, maar toch. Desondanks was Paraty erg mooi en gezellig, een dorpje met prachtige huizen in kleine straatjes met allerlei gezellige restaurantjes en winkeltjes. We hebben natuurlijk weer een boottochtje kunnen regelen, langs een aantal eilanden voor de kust. Normaal prachtig met helder blauw water als we de promo-foto’s mochten geloven, maar het beloofde witte strand met blauwe zee wordt toch redelijk grijs en grauw met zoveel regen! Wij hebben onder een parapluutje (onze nuttigste investering afgelopen weken) deze boottocht gezellig zitten kletsen met deze engelse meiden en zijn daarna wat gaan eten in één van de restaurantjes. Zij hadden al een plekje in Rio de Janeiro en hebben voor ons ook een kamer geregeld.

Samen met hen zitten we nu in een “cama e cafe” (bed & breakfast) in Rio. In tegenstelling tot Argentinië, waar breakfast echt alleen cafe = koffie is, krijgen we hier een 4-sterren ontbijt.. Vers bruin brood, fruit, yoghurt, koffie enz.. heerlijk! Dit in een groot huis met een uitzicht over Rio de Janeiro vanaf de groene wijk Santa Teresa dat op een heuvel ligt. Naar de stad kun je vanaf hier met een erg leuk trammetje…als deze rijdt en er plek is. Van de paar keer dat we ‘m hebben genomen moesten we 2x aan de buitenkant hangen om mee te kunnen en ging hij 1x stuk. Daarnaast gaat er rustig een sambaband in zitten spelen en hossen zodat de rit over het 20 meter hoge, smalle aquaduct wel érg spannend wordt! De mensen hier in huis zijn erg aardig en érg relaxed… beetje niks doen de hele dag, film kijken, wiet roken en dan met de auto 100 meter rijden om te gaan lunchen! Je begrijpt al, wij hebben hier ook lekker rustig aan gedaan. Dit weer nodigt ook niet echt uit om in Rio rond te wandelen…

We hebben wel wat van deze stad gezien hoor! Het meest vanuit de bus, want om ergens te komen moet je toch al snel een uurtje reizen. De stranden van Copacabana en Ipanema waren wel erg leuk om in het echt te zien en er een biertje te drinken. Vooral Ipanema is een luxe wijk met veel moderne winkels, dure hotels en dus ook “high society” people. Duidelijk te merken dat Brazilië nog weer rijker is dan Argentinië. Mensen lopen er heel modieus bij, vooroordeel over zo min en zo strak mogelijke kleding bevestigd.. ;-) , en het leven is hier duurder. Naast luxe zien we ook veel armoede en viezigheid hier. Onveilig hebben we ons nog niet gevoeld, maar er lopen wel veel types die ik in het donker liever niet tegen zou komen!
In één van de mega shopping-malls hebben we ons een dagje vermaakt met rondwandelen, kijken, kijken - niet kopen (vrééselijk die mode hier) en naar de bioscoop gaan.
Natuurlijk ook de beroemde Corvocado heuvel op om het grote, 30 meter hoge, jezusbeeld te bekijken en vanaf hier van het uitzicht over Rio te genieten.

Op het moment doen we ons best om uit te zoeken of we nog naar Suriname kunnen. Vluchten gaan er wel, maar we hebben een visum nodig dat een beetje moeilijk te krijgen is… tenminste, contact krijgen met iemand die ons kan vertellen hoe we een visum kunnen krijgen is lastig. Tot nu toe lijkt het ‘t makkelijkst om terug te gaan naar Nederland, daar een visum te regelen en dan met retourtje naar Suriname te gaan. Moet anders kunnen zou je toch denken??!! We gaan echt niet naar Nederland op en neer, dan maar een ander keertje naar Suriname en een plan B voor de komende laatste weken bedenken.

MAAR..eerst de carnaval!!! De eerste stap, een slaapplek, is geregeld. Zoals het er nu uitziet hebben we een plekje kunnen regelen in Salvador de Bahia, iemand heeft wel een kamer in haar appartement over voor ons. Ik weet het, klinkt lekker vaag, maar we zien wel, er is altijd wel een plekje om te slapen toch?!
Stap twee, er komen, wordt aan gewerkt. Ongelooflijk wat een drukte hier. Overnachtingen, bussen, vliegtuigen…vol of bijna vol en op z’n minst een keer duurder dan normaal. Dwingt ons weer tot verder vooruit plannen, wat we nog steeds niet zo graag doen ;-) Gelukkig weten we ondertussen ook aardig hoe nog dingen te regelen dus dit gaat ook helemaal goedkomen!
Stap drie, een outfit? Ja…ik denk dat we hier eerst een borreltje voor op moeten hebben en een beetje in de sambasfeer moeten komen.. wordt vervolgd!

Vannacht gaan we met de bus naar Ouro Preto, dit belooft een rustiek en mooi dorpje te zijn wat meer in het binnenland. Alhoewel, of het ergens rustig is in Brazilië op dit moment betwijfel ik…

fica bem!
Nienke

5 Responses to “Handen en voetenwerk…”

 1. Jaap en Paula Says:

  Hallo Jorisjan en Nienke, mooi verhaal weer, jammer dat het weer niet meewerkt, doet het hier ook niet, veel regen!
  Moeten we nog een boerenkiel voor jullie regelen, of misschien een ‘Wilderskop’ schijnt in te zijn in Nederland hoorde ik op de radio.
  Wij zijn benieuwd of jullie nog in Suriname komen, we horen en zien het wel
  Groeten Jaap en Paula

 2. Sanne Says:

  Hoi JJ&N!
  Zo, even wat bijgelezen, maar we hadden van Jeep en Meep de mooiste details al gehoord natuurlijk :D. Gaaf man dat jullie carnaval kunnen vieren op the place to be voor dit feest. Ben benieuwd! Wij hebben koopcontract getekend, officieel 8ste sleutel, maar mogen erin. Dus dit weekend begonnen met slopen: GAAF…
  Spannend hoe de laatste weken worden ingevuld, zou toch wel leuk zijn om naar Suriname te kunnen. Maar er zijn vast mooie alternatieven te bedenken mocht het niet lukken. Ik zie een wit strand, cocktails….
  Geniet ervan daar en ik ga nu de fotootjes even bekijken.
  Liefs, Sanne

 3. Liesbeth Mensink Says:

  Dag Joris-Jan,dag Nienke,

  Wat een leuke foto’s en weer een prachtig verhaal. We zijn trouwens niet anders gewend.
  Ik zie jullie door Brazilie trekken ,ook wij hebben in dat treintje gezeten en .Paraty en Rio bezocht.
  Later Salvador de Bahia (erg toeristies))en vele kleine plaatjes in die omgeving aangedaan.Een fijne ervaring.
  Ook het carnaval is iets wat je niet mag missen,wanneer je daar bent.
  Wij zijn door die straten (Dromes?) gelopen.
  Onze oudste heeft daar het grote spektakel zelf mogen meemaken ,is wel beroofd,maar volop genoten.

  Over een paar weken,wanneer jullie denk ik weer in Ned. zijn gaan wij een paar dagen naar Dehli,vervolgens naar Vietnam en terugweg nemen we Bombay en Goa, waar we daar lekker willen
  uitrusten en heerlijk gaan lezen.

  Hebben er zin in.
  Ik wens jullie nog een hele mooie maand en ik denk ,dat jullie
  kunnen terugkijken op een schitterende en avontuurlijke reis.

  Ben benieuwd of we, waneer jullie weer thuis ,zijn nog een “naverhaal” krijgen.
  Het ga jullie goed.
  Groetjes . Liesbeth.
  .

 4. Johan en Tineke Says:

  Hoi Nienke en Jorisjan,

  Naar aanleiding van onze mail. We zijn net terug van de theatervoorstelling “Tarzan”. In een woord: Fantastisch. We hebben zo genoten. Prachtig verhaal, humor, aandoenlijk, spectaculair (technisch en artistiek), geweldig gespeelt en natuurlijk mooie muziek.

  Er is duidelijk een verschil tussen carnaval in Rio en carnaval an de Voart. Het swingt anders, het drinkt anders, de kleuren zijn anders en de temperatuur is anders.

  Veel plezier verder en tot de volgende keer.
  Groeten ût Kloetendonk

 5. Jaap en Paula Says:

  En? Al een beetje uitgevierd? Alles zonder teveel kleerscheuren doorstaan en de kater weggespoeld? Dan benieuwd hoe het nu verder gaat. Is Suriname nog een optie? Wordt het nog Amazone-varen?
  Hier alles O.K. ‘t weeekend hard meegewerkt aan het strippen van de woning van Died en Sanne, als je door de onttakeling heen kijkt zie je een paleisje…maar dat wordt nog hard werken.
  Ga deze week een aanzet maken voor de opgravingen van de Space Star, Died is gestart met de woon-zoek-opdracht…kortom we beginnen af te tellen….We genieten (en velen met ons) van het prachtige fotoboek van onze 3 weken in Argentinie. Jullie nog heel veel reisplezier…Jeep