Cuanto Cuesta

Reizen is onderweg zijn…

maandag, 24 december 2007 om 00:04

…en dat hebben we geweten de afgelopen dagen!
12 uur, 18 uur, 30 uur… ongelooflijk wat een afstanden over niks dan vlakte. Argentijnse pampa noemen ze het geloof ik, nou je kunt er met gemak een paar europese landen in kwijt! Gelukkig zijn de bussen prima, kunnen de stoelen achterover en krijg je zo nu en dan een broodje met koffie. Ook worden er regelmatig films gedraaid die, net als in Peru, van vaak beroerde kwaliteit zijn, maar die hier gelukkig niet op zo´n volume worden gedraaid dat je wel moet kijken of je nou wilt of niet. Hoe we ons vermaken? Lezen, kletsen, puzzelen, muziek luisteren, naar buiten kijken (al is dit hier dus niet heel boeiend) en proberen te slapen. Toch moet ik eerlijk zeggen dat het wel went. Zelfs ik slaap nu meestal wel een paar uurtjes!

De gletsjer “el Perito Moreno” die we vanuit El Calafate hebben bezocht was erg mooi. We hebben bijna 2 uur lang naar deze krakende en steunende ijswand zitten kijken, hopend dat er stukken afbraken. Er heel dichtbij komen was niet mogelijk zoals op de foto´s ook te zien is, maar in het echt is de wand ongeveer 60 meter hoog en zijn de “stukjes” die naar beneden vallen mega ijsblokken. Deze gletsjer verschuift ongeveer 40 cm per dag en hierdoor kraakt en breekt hij zo. Deze avond met Jolinde en Fokke nog wat gedronken en daarna hebben we na 2 gezellige weken afscheid genomen.

Op naar Ushuaia!
Ik weet het, voor we weggingen moest Nien - ik hou niet van kou - er niet veel van weten om hierheen te gaan, maar…wauw! En helemaal niet koud :-) Na uren vlakte, hobbelwegen, bootferry en 4 stempels rijker in ons paspoort (je moet door Chili om in Ushuaia te komen) waren we er dan eindelijk…zoals ze hier zeggen “El fin del mundo”!! De omgeving is hier weer groen met besneeuwde bergen en veel water.

Gelukkig konden we na heel wat zoeken nog een stapelbed in een dorm (slaapzaal) vinden. Mmm, reserveren toch handig tijdens het hoogseizoen? De volgende dag een beter plekje gevonden met mooi uitzicht over Ushuaia en het Beagle Kanaal. Op dit kanaal hebben we een paar uur een zeiltocht gedaan, waarbij we pinguins, zeeleeuwen, aalscholvers en veel mooie uitzichten hebben gezien. Zo woest en sneeuwachtig…dit is echt wat we ons bij Tierra del Fuego voorgesteld hadden! Grappig om te zien dat in de haven ook mooie nederlandse zeilschepen als de “Europa” liggen.

Na Ushuaia op weg naar de Peninsula Valdez, wat bijna niet gelukt was. Niet alleen hotels zijn vol, maar om een plekje in vliegtuig of bus moet je vechten. Terug over de hobbels, nog 4 stempels in het paspoort en dan de lange weg naar het noorden. Onderweg ook weer erg gelachen om het spaans om ons heen. Het lijkt alsof de gemiddelde Argentijn geboren is met een spraakgebrek…ze slissen enorm! Iedere keer weer moeilijk om niet in de lach te schieten als we met iemand praten. Volgens “ssjorisssjan” hebben ze bij de geboorte een klap voor hun hoofd gehad in plaats van onder hun kont. Maar we mogen niet klagen want na een Braziliaanse film over de Favelas in Rio de Janeiro te hebben gezien weten we dat het Portugees helemaal niet te volgen is, dat wordt nog een feestje!

De trekpleister van de Peninsula Valdes is whalewatching en dat leek ons wel erg mooi, zeker na de verhalen en foto´s van Fokke en Jolinde waren we helemaal voor! Auto gehuurd en op naar de peninsula. Jammer, vandaag de eerste dag dat ze niet uitvaren want de walvissen zijn WEG. Nou ja zeg… Gelukkig was onze rondrit verder erg mooi en hebben we weer voor ons nieuwe dieren gezien zoals armadillos, emoes, een vosje, pinguins, zee-olifanten en zeeleeuwen. Lekker om weer eens zelf de controle te hebben over je vervoersmiddel!
We genieten hier van het warme weer. We werden, onze ogen nog uitwrijvend na de busrit, verrast met zon, zee en strand en dat is ook wel weer erg lekker!

Vannacht met de bus naar Bariloche om daar kerst te vieren. Ik ben benieuwd of het daar zoals wij noemen een “kerstsfeer” is Tot nu toe komen we niet verder dan hier en daar een kerstslinger en wat ballen voor het raam. Nou is het hier ook tot 21 uur licht en kun je op een terrasje zitten dus gezellig met kaarsjes bij de kachel hoeft helemaal niet!
Toevallig zagen we vandaag foto´s in de krant van Willem Alexander en Maxima, die schijnen met het hele gezin deze dagen in Argentinie te zijn! Een aardige argentijnse vrouw (en duidelijk trots op Maxima) wist ons te vertellen dat de broer van Maxima een restaurant heeft bij Bariloche en dat ze daar graag naartoe gaan. Nou zoeken wij nog een leuk plekje om uit eten te gaan…

Goed, we gaan nog even wat eten voor we de bus in moeten.
We horen vaak dat jullie genieten van onze verhalen en soms krijgen we reacties vanuit onverwachte hoeken. Super! Blijven doen, hier genieten wij weer van!

Liefs vanuit een zonnig en warm Puerto Madryn
Nienke

8 Responses to “Reizen is onderweg zijn…”

 1. Johan en Tineke Says:

  Prachtig verhaal weer. Toch maar even reageren nadat ik net een mailtje heb gestuurd. Het zal toch niet zo zijn dat jullie straks toevallig ook in dat restaurant zitten te eten en dat de koninklijke gasten daar ook binnenkomen? Who knows? Jullie hebben inderdaad nog heel wat kilometers te gaan naar Mendoza. Wel jongelui, nogmaals een hele fijne kerst toegewenst. We denken aan jullie.
  Veel liefs van Johan en Tineke.

 2. Fokke en Jolinde Says:

  He Nienke en ssjorisjan!
  Wat balen van Valdez! Helemaal geen walvissen gezien?? Wij zijn inmiddels ook aan het einde van de wereld en vanavond stappen we op het vliegtuig (hoeven gelukkig niet te vechten om tickets;), op naar de ZON! Las net in de krant dat Maxima en WA zich in de provincie Neuquen bevinden (iets met San… de….) vlakbij dus. Doe ze de groeten..

  Fijne kerst in Bariloche!
  Groetjes, Fokke & Jolinde

  Ps. Met die mooie verskes vliegen we door het land heen! Bedankt nogmaals!!

 3. Fokke en Jolinde Says:

  Ohja Jorisjan: We hebben je multi-geavanceerde-handige brander ook in de winkel gezien voor 800 pesos! Maar aangezien wij niet zo goed kunnen schoonmaken als jij dat kan hebben we hem toch maar laten staan….

 4. Frans en Els Says:

  Hallo JorisJan en Nienke,

  hele gezellige feestdagen en een spetterende jaarwisseling gewenst vanuit Linschoten!

  http://www.elfyourself.com/?id=1715638597 (Claudia was er even niet…)

  Els & Frans, Olivier & Claudia, Cederic & Amy
  (en Argos)

 5. Oma kroes Says:

  Hallo nienke en joris-jan,ik heb hele mooie fotos van julie gezien bij ria en frans.prettige feestdagen en een goed oud en nieuw

  groetjes Oma uit dalfsen.

 6. Ria en Frans Says:

  Hallo joris en nienke,

  Zo te horen gaat het met julie goed,de verhalen en de fotos zijn mooi om te zien en te lezen.Wij wensen julie een goed oud en nieuw.

  Groetjes Ria en Frans

 7. Renee!!! Says:

  Mooie verhalen!!! Coole kertsfoto! Een keer wat anders! Dikke zoen Renée

 8. martine en jeanet Says:

  Hoi JJ en Nienke,

  Hele fijne jaarwisseling!
  We genieten steeds weer van jullie verhalen en foto’s.
  Het moet bijzonder zijn om zo ver weg de jaarwisseling te vieren en dan ook nog met jaap en paula erbij!
  Geniet ervan en vooral van elkaar.

  groetjes jeanet en martine.