Cuanto Cuesta

Weekend!!!

zondag, 21 oktober 2007 om 01:38

Na ruim 7 maanden reizen en doen waar we zin in hebben, trokken we gisteren na een week werken met een goed gevoel de deur van het weeshuis achter ons dicht…vrij!!!

Ehh… weeshuis inderdaad en geen school zoals eerst het plan was! Toen we vorige week aankwamen in Arequipa werd ons gevraagd of we op een nieuw project wilden gaan werken. Een weeshuis met 11 kinderen, dat helemaal draait op vrijwilligers en dus wel wat hulp kan gebruiken. De kinderen worden er wel geplaatst door de regering, maar verder ondersteunt deze het bestaan niet d.m.v. geld of iets dergelijks.
Na een week hier iedere dag van 11 tot 17 uur te hebben geholpen, hebben we veel respect gekregen voor de locale vrijwilligers die hier dag (en nacht) zijn. Jee wat produceren die kids elke dag een was, rotzooi, geluid, afwas, vieze luiers etc.!
De sfeer is erg gezellig in het weeshuis, er wordt veel met en om de kinderen gelachen. Omdat veel kinderen uit een ongezonde omgeving komen met verschillende vormen van verwaarlozing of mishandeling is het ´t belangrijkst om aandacht en liefde, maar zeker ook structuur en discipline te bieden. Met verder alleen maar vrouwelijke vrijwilligers is Joris super voor de kinderen. Het is goed te merken dat hij als vaderfiguur wordt gezien. De kinderen noemen iedereen “tia” (tante) en “tio” (oom) maar Joris wordt ook veel “papa” genoemd. Erg leuk! Het eerste dat ze met hem willen doen is ravotten en opgetild worden!

Hoe zien onze dagen in het weeshuis er ongeveer uit…
Rond 11 uur (altijd afwachten met de busjes hier…geen tijdschema) wandelen we door de wijk naar het weeshuis. Dit is een ruim woonhuis met 3 verdiepingen, wat toch aan de kleine kant is als er het maximum aantal kinderen (15) zou zijn. Gelukkig zijn er 2 babies van 1 en 6 maanden oud die nog niet rondrennen! De rest van de kinderen is tussen de 2 en 10 jaar oud en zij gaan van 9.00 tot ongeveer 13.00 uur naar school. Tot deze tijd helpen wij met wassen, schoonmaken, strijken, vloer verven enz. Elke dag heeft wel weer een nieuw klusje! Als iedereen uit school is, eten we met z´n allen de almuerzo (=lunch). Dit is gelijk de belangrijkste maaltijd van de dag dus al dachten we hier vaker te zullen koken in ons eigen huisje, tot nu toe blijft het ´s avonds bij een broodje!
Na het eten helpen we de schoolgaande kinderen met hun huiswerk. En na een week weten we al dat de lerares het niet makkelijk met ons gaat krijgen…wat belachelijk veel en moeilijk huiswerk krijgen die kinderen op zeg! Kinderen van 5 jaar met 6 bladzijden kleur, schrijf en rekenwerk, en als je zwak bent krijg je toch gerust nog wat blaadjes extra?! Okee, de kinderen gaan minder lang naar school dan in Nederland, maar dit is echt niet meer grappig. Nou hebben we van andere vrijwilligers (met wie we wel samen wonen) al begrepen dat het schoolsysteem erg anders is. Leraren geven niet echt les, maar dicteren de opdrachten vaak die de kinderen dan thuis moeten gaan maken. Weinig uitleg en oefening, laat staan het aanleren van strategieën! Misschien is het maar goed dat ik niet op een school werk hier want ik zou me volgens mij mateloos ergeren.
Met een beetje geluk hebben we nog tijd om te spelen met de kinderen voor wij rond 17.00 uur naar huis gaan.
Na een week meelopen en de kinderen leren kennen, hebben we gisteren een gesprek met Lillian (alias “moeder-overste”) gehad. We hebben afgesproken op welke kinderen we ons gaan concentreren en waar we aan gaan werken. Deze doelen verschillen per kind maar gaan voornamelijk over het verbeteren van motoriek, spraak, sociaal- en spelgedrag. Voor ons prettig om concrete doelen te hebben en het geeft ook een goed gevoel dat we als professionals gezien worden in het werken met kinderen.
En verder? We hebben gewoon een appartement hier in Arequipa!!!!
Je tas helemaal leeghalen en in de kast zetten, een eigen keuken, badkamer, kamer, huissleutel…wauw dat is even wat anders! Het gebouw waar we wonen heeft 3 verdiepingen waarvan er 1 bewoond wordt door de huisbaas en de andere twee door vrijwilligers van “Traveller Not Tourist”, de organisatie waarvoor we werken. Wij wonen beneden met op dit moment nog 1 huisgenote. Arequipa is een prettige stad, de temperatuur is overdag rond de 25 graden en altijd zonnig! Er zijn veel leuke restaurants, gezellige straten en wat wij erg kunnen waarderen is dat je als toerist niet lastig gevallen wordt door mensen die tours, maaltijden, massages enzo willen verkopen.
Naast werk hebben we ook spaanse les, 6 uur per week. Dat is goed merkten we vandaag al na onze eerste les, want ondanks dat we ons ondertussen aardig kunnen redden in het spaans is wat meer achtergrond over de opbouw van de taal handig om verder te komen. We praten nu alleen maar in het heden…toekomst en verleden is errug lastig

Oh ja, de foto´s van Bolivia (en dat zijn er veel!) komen er aan… daarna zullen we snel in beeld laten zien waar we nu werken en wonen.

Tia Nienke

9 Responses to “Weekend!!!”

 1. Renee!!! Says:

  Wat een mooi verslag van jullie eerste week werken!! Prachtig beschreven hoe het daar gaat en wat jullie gevoel erbij is. Erg indrukwekkend. Nu is het wachten op mijn pakje….!
  Dikke zoen van mij

 2. Johan en Tineke Says:

  Het is toch ook wel bijzonder voor welke verrassingen jullie telkens komen te staan. Wel degelijk een verschil tussen een school en een weeshuis. Maar dit lijkt mij ook een fantastische uitdaging met deze kinderen. Hopenlijk kunnen jullie het goed vinden met “moeder-overste” en dat het voor deze kinderen een onvergetelijke tijd mag worden. Papa Joris en Tia Nienke, veel succes!.
  Ik heb zopas even de laatste foto’s bekeken. Wat een prachtige tour hebben jullie gemaakt zeg. Ik vond trouwens die foto van het zoutfabriekje net de overtreffende trap van een coke-gebruiker/dealer (schep i.p.v. een lepel, een gasfles i.p.v. een aansteker en wat zakjes voor de handel). Trouwens, die foto van die aap met die aapjes mag er ook wezen en wat te denken van het evenbeeld van Steve Irwin. Echt een man met ballen. Hé Joris, zaten er ook uitjes bij bij die piranha’s? Je eet hem als een haring. Nienke, wat lief die foto met die kleine kroko.
  Wel jongelui, veel plezier verder en de groeten uit Dedemsvaart.

 3. jaap en paula Says:

  Weer genoten van de verhalen en de foto’s, we zijn weer helemaal op de hoogte. Zeker na jullie uitgebreide telefoontje op Paula’s verjaardag. We hadden vrijdagavond dus veel te vertellen (er vragen veel mensen naar jullie belevenissen). Zaterdag hadden we een surpriseparty bij Lenie en Hans (40 jaar getrouwd), dus ook de hele Van Petegem-clan weer gezien. De groeten van velen. Komende week heeft Paula herfstvakantie. Dit keer niet weg..stellen we nog even uit. Wel komen deze week de rest van de nieuwe meubels, we zullen weer foto’s maken. Er staan dus enige meubels in de schuur, misschien even bewaren tot begin maart? overbrugging?
  Leuk dat jullie nu weer even iets van je vak (en dus je hart) op kunnen halen. Benieuwd hoe het bevalt, ook het leren omgaan met de frustraties van het andere systeem. Ik denk aan mijn ervaringen indertijd in Suriname.
  Geniet er van en doe weer nieuwe energie op voor de komende 4 maanden. Groeten vanuit ‘t Harde, liefs, Paula en Jaap

 4. Marinus, Annelies en Anouk Says:

  Hallo hallo,
  Wat zal het heerlijk zijn om even je tas helemaal uit te kunnen pakken! Zo te lezen genieten jullie van het werken met de kids. Lekker veel liefde en aandacht geven en ze zullen zeker weten wat opsteken van jullie proffesionals.
  Ook ik heb deze week herfstvakantie, tijd om even bij te komen, leuke dingen te doen en nieuwe kleren te kopen, mijn buik begint te groeien… Op mijn hyves staan wat nieuwe foto’s van onze vakantie en Anouk haar verjaardag.
  Veel liefs en neusje-neusjes van Anouk, Marinus en Annelies

 5. Femke Says:

  Hé Joris en Nienke!

  Eindelijk weer eens tijd om jullie site te bekijken. Liep behoorlijk achter, want internetten is hier niet zo vanzelfsprekend als in Nederland.
  Wat leuk dat jullie aan het werk zijn gegaan, wist dat de plannen er waren, maar dit klinkt echt heel goed!
  Al enig idee wanneer jullie richting Switi Sranan komen? Zeker de moeite waard!

  Wan bigi brassa!
  Femke

 6. Anne B Says:

  he wereldreizigers,

  tja als baauw kan je natuurlijk niet achterblijven om ook wat te melden, al een tijdje in stilte jullie verhalen en foto’s bekeken, wat een super avontuur. Heb ik vorige week tegen Floris in de diertuin gezegd dat hij niet bij de krokodil in het water mocht zwemmen….komt de foto van Jojo langs in het water met …jawel een krokodil. Hoe leg ik dat uit aan een 2-jarige…Veel succes met de spaanse les en jullie werk daar. Groeten uit zeist. Anne, Kim, Floris en Eline.

 7. Anouk Says:

  knkN m nmm

  “\/\”lg]]dhj o’iu

  gf[5d’dxg[roetjes en een neusje van Anouk

 8. Jean van de Steiger Says:

  Hoi Joris Jan en Nienke,

  Leuk verslag, Af en toe kijk ik even en ben dan benieuwd wat jullie meemaken. We kregen een link van Andre en dat maakt het weer wat makkelijker om de site te bezoeken.

  Grappig om te lezen hoe daar les wordt gegeven of eigelijk geen les wordt gegeven. Dan hebben we het hier in Nederland echt veel beter.

  Groetjes en Succes

  Jean

 9. Anselma Jacobs Says:

  Hoi Nienke en Joris,

  We zijn nu echt verhuisd en de laatste dingen af aan het ronden (maar dat zal nog wel een tijd kosten). Natuurlijk ben ik gelijk even gaan kijken hoe jullie varen :-)
  Prachtige foto’s weer! Zo gauw ik tijd kan maken zal ik uitgebreid mailen en de weblog weer activeren.
  Groetjes uit Zwolle en keep up the good work!
  ps Als het huis nog dingen nodig heeft die we op kunnen sturen om jullie bij het werk te steunen horen we het graag!