Cuanto Cuesta

Perú

maandag, 3 september 2007 om 00:07

We besloten een alternatieve route Peru in te nemen, even weg van de “gringo-trail”, en dat hebben we geweten…

Weg van de toeristenroute betekent hier ook weg van de hotels, weg van restaurants en weg van openbaar vervoer. Zaken die normaalgesproken erg handig zijn. Maar het betekent ook avontuur, mooie plekken waar geen toerist komt, veel meer contact met lokale bevolking, verrassende maaltijden etc. Het betekent ook 3 uur met een pick-up truck naar het volgende plaatsje omdat er geen bussen rijden. Het betekent ook met 8 personen in een toyota corolla, omdat dat de enige verbinding is tussen twee plekken. Het betekent ook 9 uur opgevouwen met 25 mensen in een gammel volkswagenbusje over bergpassen van één auto breed op meer dan 3000 meter hoogte waar ze nog nooit van asfalt hebben gehoord, laat staan van vangrails. Het betekent ook stranden in een plaatsje met 100 inwoners waar maar twee keer per week een bus langskomt (helaas señor, net weg…) Gelukkig deelden de inwoners van het pittoreske Leymebamba wel een redelijk restaurant, een prima hotelletje en een meer dan prachtig museum, dus we hebben ons prima vermaakt 2 dagen tot de volgende bus.
Afgezien van het avontuur was het ons ook te doen om het pre-Columbiaanse fort Kuélap. Een schitterend 3000 meter hoog op een bergkam gelegen fort. Overwoekerd door cloud-forest met veel bromelia’s en met een indrukwekkende muur eromheen heeft dit ooit huis geboden aan zo’n 3000 mensen. Volgens de laatste peilingen in de krant staat deze plek op nummer 1 in de keuze voor de grootste Peruaanse wonderen, maar buiten Peru is het nauwelijks bekend en er komen dan ook maar 6 toeristen per dag.Na een kleine week van ontberingen kwamen we aan in Cajamarca (na twee busritten van in totaal 13 uur achter elkaar en in die tijd leg je hemelsbreed nog geen 200 kilometer af) en daarmee weer in de bewoonde wereld. En daarmee weer op asfalt wat onze nieren e.d. weer de tijd gaf op de juiste plek terug te kruipen en daarmee weer keus op de menukaart. (Lekker hoor, maar na 5 dagen aardappelsoep met kip en rijst als lunch én diner ben je ’t wel zat). Eén van die keuzes was cuy en we vonden dat we dat in de categorie “weet wat je eet” niet mochten overslaan. Wat het is moeten jullie zelf maar opzoeken, maar het is niet geschikt voor vegetariërs, mensen met een zwakke maag en kleine meisjes met een cavia als huisdier…Ook hadden ze daar weer keus uit vervoermiddelen en konden we dus na 2 dagen bijkomen met een luxe bus naar Trujillo, 7 uur verderop. Een luxe bus met beenruimte voor mensen boven de 1 meter 60, inclusief maaltijd aan boord (weer kip met rijst, maar het gaat om het idee) en dat voor het enorme bedrag van 6 euro p.p.
Vanuit Trujillo hebben we eerst de Huaca de la Luna en Huaca del Sol bezocht. Tempels/heiligdommen uit de tijd vóór de Inca’s. Daarna zijn we naar Chan Chan geweest. Dit is een enorm complex/stad, ook al uit de tijd vóór de Inca’s. Door de tijd/regen/grafrovers etc. staan alleen de onderste twee meter van alle muren nog, maar het heeft niet zo heel veel voorstellingsvermogen nodig om te bedenken hoe het er ooit moet hebben uitgezien en hoe groot het ooit is geweest. De gids vertelt de rest (en verzint er volgens ons meer omheen dan de oorspronkelijke bewoners ooit hebben bedoeld). Al met al best indrukwekkend. Vanavond gaan we met de nachtbus naar Lima om wat warme kleren te kopen en de volgende ochtend vliegen we dan door naar Cusco om van daaruit het zuiden van Peru te gaan ontdekken.

Groeten Jorisjan

P.S. voor de mensen die ons erg missen en voor de mensen die blij zijn dat we even weg zijn, vandaag zijn we halverwege onze reis…

9 Responses to “Perú”

 1. Jaap en Paula Says:

  Lieve Nien en Joris, Ook wij realiseerden ons dat we nu kunnen gaan aftellen…, maar wat en prachtige verhalen en wat een belevenissen. Doordat jullie zoveel schrijven, kaarten sturen, bellen e.d. is het eerste half jaar voorbijgevlogen. Volgens mij hebben we meer contact gehad dan toen je per bus forensde van Zwolle naar Lelystad, maar ja daar geven ze geen kip en rijst. Vandaag is bij ons de vakantietijd echt voorbij. Ook de school van Paula begint weer. Vannacht leek het wel herfst (wind en regen). We blijven jullie graag volgen en genieten zo een beetje mee (met velen zo langzamerhand). groeten Paula en Jaap.

 2. Johan en Tineke Says:

  hallo lieve Nienke en Joris-jan
  Zijn jullie al een halfjaar weg! jeetje,dat klinkt veel langer dan dat je zegt, we zijn zes maanden weg.Maar goed, de helft zit er dus op.
  Maar ik ga nog niet aftellen hoor, dat doe ik wel vanaf november -december.Jullie zullen nog wel heel wat beleven het komende halfjaar(leuke en mooie dingen natuurlijk).
  Hou ons op de hoogte, het is een genot om al jullie prachtige verhalen te lezen (met foto,s)Hier is alles goed hoor. Donderdag ben ik in St.Niek.Vrijdagavond weer terug. St.Niekstermerke vieren.Het belooft
  mooi weer te worden.Het wordt vast weer erg gezellig.
  Wel jongelui. geniet van alles,we blijven jullie volgen.
  Groetjes Tineke en Johan

 3. Anselma Jacobs Says:

  Alweer op de helft, niet te geloven. Ik zal de jongens maar niet vertellen dat je knaagdier …..
  Wij hebben vandaag de sleutel gehad van het nieuwe huis en zijn druk aan het breken. Er gaat wel veel werk in zitten, maar we maken een mooie fotoreportage. En als je dan terug bent kan je die samen met ons bekijken en nog een beetje meeleven.
  In elk geval krijgen we een mooie logeerkamer, dus als jullie nog even geen onderdak hebben bij terugkomst zijn jullie welkom!

 4. Jaap Says:

  Even gegoogled:

  Wat je moet weten voor je verder leest:

  Cuyes zijn erg mooie dieren die er aantrekkelijk uitzien. Iedereen zou wel graag zo’n grote lieve leuke troetel cavia willen hebben! Helaas zijn dit geen dieren die je kunt houden als troeteldier. En eigenlijk zijn het geen huisdieren. Deze dieren hebben heel erg veel ruimte nodig en zullen ook nooit echt tam worden. Bij teveel stress zal het dier vroegtijdig overlijden. Oppakken en kooien verschonen KAN teveel voor ze zijn. Ook is het erg moeilijk om goede medische hulp voor ze te vinden. Deze dieren lijken niet op gewone knaagdieren. Zelfs niet op de cavia’s die wij hier in Europa hebben. Dit komt omdat ze al 500 (!) jaar lang allebei op geheel andere wijze, en voor geheel verschillende doeleinden gefokt worden. De cuy is echt een wild dier. Ze hebben een goede en speciale manier van verzorging nodig. Omdat ze gefokt zijn om in een zo kort mogelijke tijd zo dik mogelijk te worden hebben ze erg snel last van vervetting. Daardoor mag je ze eigenlijk alleen groente en kruiden te eten geven, en één keer per week een goede kwaliteit cavia voer voor de nodige vitamines, eiwitten en mineralen. Dit is duur! In de winter kunnen deze kosten al snel oplopen tot ongeveer 4 euro, per dier, per dag! Ook zullen deze dieren niet oud worden. Hooguit 2 tot 3 jaar…. Bedenk dus goed waar je aan begint! Laat je goed informeren!

 5. Liesbeth Mensink Says:

  ik zal jullie enthousiaste verhalen missen.
  Ga je goed. L.

 6. sietske Says:

  Nooit gedacht dat jullie cuy zouden eten!
  Pablo’s oma is er dol op. Ik vond er niet zoveel aan.

 7. Anselma Jacobs Says:

  Hoi Nienke,

  Fijn om je stem even te horen. Jammer dat ik niet zoveel terug kon zeggen met de zere keel. Maar dat heeft Erwin wel goed gemaakt, wat kan dat joch kletsen aan de telefoon. Dat heeft hij niet van zijn ouders.
  Je zult nu wel lekker liggen te slapen, maar we hebben de blog weer up to date gemaakt.

 8. Sanne Says:

  Ha JJ & N!
  Al en pas halverwege.. nog genoeg te beleven!
  Hoe smaakte de cavia? Met of zonder saus, tasje bij?
  Geniet nog daar, toch nog steeds top om jullie zo te kunnen blijven volgen! Maakt het allemaal iets dichterbij ;)
  Liefs!
  Ps: je suis geslaagd :)

 9. Hildewies en Jochem Says:

  Zo, even een middagje meereizen gedaan. Ik denk dat ik ergens bij de aankoop van El Negro was blijven steken. Daarna vnl in beslag genomen door onze drie avontuurtjes en soms een vierde erbij (natuurlijk). Maar “jongens”, het is maar goed dat jullie er zo lang over doen, want ik kan je vertellen dat je het in een middag niet redt!! Wat veel en wat mooi en wat een avonturen. Ik heb het wat doorelkaar gelezen en bekeken, dus de “logische opbouw” ben ik een beetje kwijt, maar dat doet niets af aan het feit dat het natuurlijk een geweldige reis is. Als je tenminste nog van een reis kan spreken. Meer 1 grote belevenis. En dan de Galapgos! Wauw, meer zeg ik er maar niet over. Een hele dikke knuffel van mij, voor jullie alle twee. En volgens mij heeft jochem het verder wel en wee van onze belevenissen, met muziek als aanhangsel, al gemaild. Heb je die wel ontvangen?

  Liefs, Hildewies.