Cuanto Cuesta

Galapagos

woensdag, 15 augustus 2007 om 03:28

Pinguïns op de evenaar? Vogels met blauwe voeten? Wilde zeeleeuwen die in je billen bijten? Zwemmen met haaien? Iguana’s die in zout water leven? 3 kilo aankomen in één week? (okee, da’s niet zo heel moeilijk) Stingrays van 2 meter doorsnee? Nestelende albatrossen op een meter afstand? Zonder dat ze wegvliegen?

Okee, toegegeven, het klinkt sterk en als je het ons twee weken geleden had gevraagd hadden we je ook voor gek verklaard, maar het is echt waar. We hebben een ruime week doorgebracht op de 72 ft. (24 meter) catamaran NEMO 1 die ons iedere dag naar een nieuw eiland en daarmee een nieuwe unieke ervaring op de Galapagos eilanden bracht.

We hadden een luxe, eigenlijk iets te dure, cruise geboekt, maar daar hebben we geen spijt van. De week Galapagos was echt één van de hoogtepunten van onze reis tot nu toe. Naast een unieke plek hebben we hem ook nog eens op een erg verzorgde manier genoten. Elke dag om 7 uur ontbijt, vervolgens een wandeling over een eiland, terug aan boord wat lekkers, gevolgd door snorkelen, lunch, weer wandelen of snorkelen op een ander deel van het eiland, gevolgd door een snack, rappe douche en alweer aan tafel voor het diner. Dit alles aangekondigd door de bel (die we nu niet meer kunnen horen..). Naast deze erg goede maaltijden, waarbij Jorisjan vaak de chef lief aankeek met de vraag “aahh nog één keertje opscheppen?” werd onze door Nienke met lieve glimlach verkregen Matrimonial Suite (andere stellen lagen opgevouwen in een stapelbed) minstens 2x per dag schoongemaakt. Heerlijk 7 man personeel voor 12 mensen! Natuurlijk hebben we niet alleen van de boot genoten, maar achteraf was dit een hele goede keuze, gezien de goedkopere opties die we ook hebben zien varen.

Het meest hebben we, naast de mooie landschappen op de verschillende eilanden, genoten van de dieren. Zowel óp het land, ín de lucht als ónder water. Het bijzondere aan deze dieren is dat veel soorten alleen hier op de Galapagos voorkomen, zoals de Blue Footed Boobie, de Marine Iguana, de Galapagosshark en diverse andere vogelsoorten én dat deze dieren totaal niet bang zijn voor mensen. Sterker nog, je moet er soms overheen stappen, of bukken, of hard wegzwemmen, (voor speelse bilbijtende zeeleeuwen bijvoorbeeld). Omdat ze niet bang zijn kun je ze heel mooi bekijken én fotograferen. Je vraagt je soms af “wie kijkt er nou naar wie?”.

De boot bracht ons meestal ’s nachts naar een volgend eiland, drie á vier uur varen verderop. Soms best stevige golven, afhankelijk van de stroming. ’s Morgens werden we dan wakker op een nieuwe plek, waar vaak ook weer nieuwe dieren te zien waren. De ene keer waren dat nestelende fregatvogels en op het volgende eiland zaten dan weer pinguins. Gandhi, dat was onze gids, wist ons steeds te garanderen wat er op het land te zien was. De beste snorkelplekken wist hij ook en meestal had hij gelijk over wat we er zouden zien, maar het water ging hij zelf niet in. Wij wel. 1 of 2 keer per dag trokken we de wetsuits aan en deden we de snorkels op en doken we in het water dat niet boven de 16 graden uitkwam. Iedere keer was het weer een overwinning om er in te springen, maar keer op keer werden we beloond met de prachtigste dieren. Schildpadden, spelende zeeleeuwen, mooie vissen, pinguins, stingrays en af en toe een haai. Onbegrijpelijk dat van het internationale gezelschap aan boord (amerikaan, peruviaan, israelieten, ecuadoriaan, italianen, denen en ondergetekenden) alleen de noord-europeanen (zelfs Nienke de koukleum) bij iedere mogelijkheid in het water sprongen. Voor de rest kunnen we nog eindeloos vertellen, maar jullie kunnen beter de foto’s bekijken, die laten een beter beeld zien.

Wij zitten weer in Quito en reizen morgen verder naar het zuiden om de rest van dit land te bekijken. Dank voor de mailtjes, leuk om te lezen wat jullie allemaal hebben gedaan. Sterkte als je weer aan het werk moet, wij reizen nog even verder.

Nienke en Jorisjan

12 Responses to “Galapagos”

 1. Johan en Tineke Says:

  Hoi Nienke en Jorisjan,

  Wat een bijzondere foto’s van de natuur en de dieren. Ze geven denk ik maar een fractie weer van wat jullie werkelijk gezien hebben, denk ik. Wat een luxe catamaran zeg en…ja hoor, ze heeft het weer voor elkaar gekregen aan boord, een prachtige suite. Wat heerlijk voor ons ook dat jullie zo mogen genieten. We leven met jullie mee. Ik had trouwens niet verwacht dat er zwervers op het bankje zouden liggen (of waren het hangouderen?). In Assen op de camping alleen konijnen gezien. We mailen wel voor wat meer nieuws uit Dedemsvaart. Groeten en liefs van Johan en Tineke.

 2. Nynke Says:

  Wauw wat een mooie foto’s zijn dat weer van jullie.
  Fijn dat jullie nog zo genieten van je reis en een beetje luxe op zijn tijd kan geen kwaad.
  Wat een mooie dieren ook en dan te bedenken dat ik al blij was met de zwerm ooievaars die ik gisteren op de foto heb kunnen zetten.

  Gr Nynke

 3. paula,jaap,hans en lenie Says:

  Ja, het blijft behelpen zo’n reisje…We genieten mee, nu vanuit Ierland (overigens ook aanbevelenswaard). Een beetje zon een beetje regen, weinig zeeleeeuwen en haaien, wel kraaien en meeuwen. Mooie vergezichten lekker wandelen. Thuis zullen we de foto’s uitgebreid bekijken. Vooreerst alleen nog maar even de groeten van ons vieren.
  P,J,H,L

 4. Carla en Hans Says:

  nienke en Jorisjan
  Het logboek op de gestuurde kaarten bij oma, plus de uitgebreide verhalen van de afgelopen 2 maanden zijn prachtig. Jullie nemen ons mee in de sfeer van het land en de mensen aldaar. Soms spannend, soms beangstigend maar vooral erg genietend van al het moois van moedertje aarde.
  groetjes van oma. Ze vond je telefoontje erg lief Nienke!!
  Groetjes Carla en hans

 5. frans en Ria Says:

  Hallo Nienke en Jorisjan

  Wat genieten we in Dalfsen van jullie verhalen en van de foto’s.
  Zoveel verschillende landschappen en dieren.

  We blijven jullie volgen.

  groetjes Frans en Ria

 6. Frans en Els Says:

  Hallo wereldreizigers,
  allereerst mijn complimenten voor de prachtige foto’s - geweldig. En wat een trip zijn jullie toch aan het maken. Om jaloers op te worden. Zeker als je bedenkt dat de zomer hier op woensdag is gevallen en dat we de helft dan nog binnen hebben gevierd ook… Zelf gaan we overmorgen twee weken naar Italië - ook mooi hoor. Hier gaat alles zo z’n gangetje; Olivier begint in Leiden aan z’n tweede jaar en Cederic is afgelopen dinsdag vertrokken naar de officiersopleiding van de Marine - die gaat de komende twaalf jaar z’n eigen reis maken. Voorlopig begint hij met drie weken ontgroenen op Texel, dan nog drie weken ontgroenen in Den Helder en dan direct als adelborst aan boord voor z’n eerste trip. Maar ik ben bang dat die iets minder luxe wordt dan jullie cruise naar de Galapogos…
  Geniet van jullie verder reis en tot een volgende keer.
  Els en Frans

 7. anneke en leo Says:

  dag wereldreizigers,

  Vier weken geleden begonnen wij aan onze trip in Suriname en zijn daarvan aan het bijkomen. Wat wij allemaal hebben meegemaakt in de tegenstelling van het leven in het binnenland en in de stad haalt het niet met wat jullie allemaal zien en meemaken. Maar ik denk wel dat er een overeenkomst is in de cultuurverschillen die jullie ook telkens weer aan den lijve ervaren.
  De Surinamer bestaat niet. Want het land kent zoveel verschillende culturen als er volkeren zijn en die vormen allemaal samen het land. Wel rijden er al 130.000 auto’s op 124.000 huishoudens, en dat is pas van de laatste jaren. Zien jullie ook zoveel Japanse en Chinese auto’s rijden? In Suriname zie je niet anders omdat ze zo goedkoop zijn in vergelijking met Nederland.
  Dan is ons leven hier in Nederland wel even iets anders, waar alles nieuw te krijgen is en niet iedereen de techneut hoeft uit te hangen, omdat iets gemaakt moet worden met weinig middelen. Wel maakt het mensen erg inventief. Het leven hier is dan wel erg gemakkelijk.
  Fijn dat jullie zo genieten en af en toe ook de luxe kunnen opzoeken.
  Hartelijke groet en een goede voortzetting van jullie reis.
  Leo en Anneke Baauw

 8. andre en fonniek Says:

  Galapagos rulezzz, Geen springende walvissen gezien? volgens mij is het het seizoen…

 9. annie en Jan Says:

  Hallo Nienke en Jorisjan

  Hallo zeggen we vanuit Alphen aan den Rijn hoe gaat het met jullie. Ik heb vanavond voor het eerst jullie Cuanto Cuesta Blog weer terug gevonden en ben dus bijna 2 uur met jullie verhalen en foto’s in de weer geweest. Ik had het op een briefje geschreven en was wat aan het zoeken naar iets anders toen jullie blog tevoorschijn kwam. Mijn oog kon niet afblijven van de vele verhalen en dito foto’s erbij. Geweldig ik zou ook nu nog dit nog willen meemaken. Leuke avonturen beleven en in armoe tot grote luxe willen wonen. Maar jullie maken dit echt mee en je moet wel weten dat het heel bijzonder is wat jullie aan het doen zijn. Chappoo levens en natuurgenieters het is mieters hahaha rijmt ook nog. Hier in het Alphen gaat het ook goed Ronald is net op vakantie gegaan naar de Vogezen in Frankrijk voor een dik weekje en met Jan is het ook goed ook zakelijk gaat het steeds beter. Ik ben weer op zoek naar een baan, ben weg bij de zaak na 10 jaar, weggepest zal ik maar zeggen. Dus weer solliciteren, maar eerst gaan wij nog een reisje maken naar Moskou en St. Peterburg. Lijkt me een mooie en fasinerende steden, welke wij met een reisbegeleider voor het eerst gaan doen. Ben erg benieuwd of ons dit zal bevallen. Lieve Nienke en Joris sorry dat ik niet eerder van me heb laten horen, maar beter laat dan nooit zal….. Ik heb wel alle mooie kaarten die jullie naar Oma hebben gestuurd gezien. Ik ben een weekje met haar op vakantie geweest naar Zevenaar. We hebben daar samen gefietst, we zijn samen met haar naar de sauna geweest (wel met kleding aan natuurlijk) met Ria en Carla haar laatste vakantiedag. Ze heeft genoten hiervan. Ze vertelde dat ze erg blij is met jullie kaarten en verhalen erop. Ze wil geen computerles meer nemen vertelde ze, dus ze geniet hiervan want ze hangen allemaal in haar keuken, zodat ze er iedere dag naar kan kijken.

  Lieve Nienke en Jorisjan nog veel plezier komende tijd met elkaar en de mooie en nieuwe uitdagingen die er te wachten staan,

  Vele lieve groetjes van Annie Jan en Ronald en Franny

 10. Liesbeth Mensink Says:

  ik blijf genieten van jullie uitgebreide verhalen.

  Jullie moeten blijven genieten van jullie prachtige reis.
  Gr. L.

 11. Marinus, Annelies en Anouk Says:

  Hoi, we zijn deze week weer terug uit Zwitserland. Mooi land, prachtige bergen, we hebben heel wat drie- en vierduizenders gezien met besneeuwde toppen, totaal anders dan jullie omgeving. Anoukie is bijna en twee en zegt nu dus constant ‘nee!’ Hahaha, het wordt een eigenwijze dame.

  Wat een prachtige foto’s, ze kunnen zo in de dierenencyclopedie worden geplaatst.

  Have fun!

  Liefs van Marinus, Annelies, Anouk en Nala

 12. Martin Jacobs Says:

  “net als in mijn boek van Lars!” “De schildpad heet meneer Steen en het pinquinmeisje Maria”