Cuanto Cuesta

ColomBUS…dus!

maandag, 30 juli 2007 om 01:17

In hoeverre kan een land niet aan je verwachtingen voldoen…Colombia is in veel opzichten beter georganiseerd, vriendelijker en veiliger dan we verwacht hadden.
Stel je voor; een 9 uur durende busreis en niet één keer door politie of militair van de weg gehaald. Da’s ons nog niet eerder overkomen afgelopen maanden!! We hadden op z’n minst verwacht “at gunpoint” onze tassen leeg te moeten halen maar nee..(achteraf ik blij; kwam erachter dat ik een zakje wit, weliswaar waspoeder maar toch, in mijn tas had en leg dat maar eens uit! ;-))
Uit wat gesprekken met colombianen begrijpen we dat het land de afgelopen jaren veiliger is geworden. Er zijn gebieden (zona roja =zone rood) waar je niet moet komen en plaatsen die worden afgeraden maar verder is het een land dat heel erg de moeite waard is om te bezoeken. Nog niet veel toerisme, open / vriendelijke mensen en een erg mooi landschap. Wat hebben wij gezien:

Cartagena, wat een sfeervol oud gedeelte heeft deze stad. De gebouwen, de muziek, zelfs de mojito & sigaren..Door de stadsmuur waanden ons de 2 dagen hier even terug in Havana, met als verschil hier wél lekker eten en wel érg westerse prijzen. Een bier en wijntje op het terras voor ruim 10 dollar..dan maar extra genieten! Verder zeggen de foto’s het meest…

10 dagen Colombia, in eerste instantie wilden we alleen naar Cartagena en Tananga in het noorden, maar nieuwsgierig naar ook het binnenland hebben we besloten met de bus naar Bogota te reizen en ons ticket naar Quito vanaf hier te gebruiken.
Vanaf Cartagena, jaa…we moeten wel…met de BUS een 5 uur durende rit naar Tananga. Dit is een vissersdorpje midden tussen de bergen én.. nog één keertje dan, aan de Caribische zee! Gezellige sfeer, leuke restaurantjes en een ontzettend “tranquillo” hostel met overgroeid terras waar we ’s ochtends ons ontbijt geserveerd kregen. Wauw, om zo een week te blijven! Zoals aan zee het lekkerst is; een dagje naar het strand via een mooi stukje wandelen en weer een dagje gedoken! Een ongeorganiseerd duikcentrum maar wel 2 mooie duiken. Leuk om te zien dat ondanks dat je in dezelfde zee duikt, er toch weer andere vissen en ander koraal te zien is. Elke keer weer is die onderwaterwereld zo verrassend, de rust waarmee vissen om je heen zwemmen, de rare vormen en kleuren van het koraal, erg mooi. Sorry geen foto’s ;-)
En ja, als je in een relatief korte tijd veel wilt zien is hij toch wel handig…de nachtbus. Joris maakt het niks uit maar ik slaap moeilijk en zie er daarom best tegenop. Gelukkig was de reis prima, afgezien van de airco. Jemig wat een vrieskist. Daarom hadden al die mensen dus dikke truien mee…zelfs onder ons fleecedekentje was t niet grappig. Na eerst lief en daarna minder lief te vragen of ’t ie “por favor” wat zachter kon ging de rest van de reis de airco uit-aan-uit-aan..toch wat beter!

Daar sta je dan, ’s morgens 20 over 6
met je rugzak naar de weg te vragen.
Uit die bus dat was alles wat je wou
Uit die kou, want die was niet te verdragen..
Je denkt kom op ga strak die heuvel op
Tijd om aan het wandelen te gaan
Nog een paar straatjes
Dan is het hostel al in zicht
Dus theoretisch nog maar eventjes te gaan
Dan mag je naar bed…oehoeh naar bed

Al ploeterend naar boven ontstaan soms liedjes..eerst lekker een paar uurtjes geslapen en daarna met weer een busje naar het mooie plaatsje Barichara om vanaf daar een mooie wandeling van 9 km te maken over “Camino Real” een al oud pad van keien naar Guane. Dit dorpje zou zo als Archeon kunnen dienen, wat een sfeertje. Al kletsend hier binnenlopend zagen we de laatste bus terug naar San Gil wegrijden, maar gelukkig konden we met lokale srv-auto meeliften. Een mooie manier van handel; maak thuis allerlei etenswaar, zet het in je achterbak en rijd er al verkopend mee naar verschillende dorpen in de streek. Zoals ook in veel huizen,stond in deze auto de muziek 50 decibel harder dan in de rest van de wereld. Vanuit huizen klinkt de muziek vaak uit geluidsinstallaties met boxen waar ze in Ahoy jaloers op zouden zijn. Gelukkig is de muziek beter aan te horen (reggaeton / rumba / salsa) dan in Azië!

Vandaag een heerlijk tochtje te paard gemaakt, begeleid door twee jonge knullen. Ook een mooie manier om het land te bekijken. Met zere billen gaan we vannacht weer lekker op onze plank (lees dun matras) slapen om morgen vroeg de bus te pakken naar onze volgende bestemming; Zipaquirá. Hier willen we een, in een zoutgrot uitgehakte kerk bezoeken waarna we doorreizen naar Bogota om maandag via Panama (geld innen ;-)) naar Quito te vliegen.

Liefs Nienke en Jorisjan

p.s. Udo, je had gelijk….

3 Responses to “ColomBUS…dus!”

 1. Aschwin Says:

  Hallo Nienke en Jorisjan
  Wat een goed verhaal toch weer. Leuk die parodie op ‘Naar huis’ Ik heb de coupletten meegezongen in de juiste melodie, en dat past prima! Wat is jullie volgende bestemming? Ik heb gisteren eens een tijdje in de Atlas gekeken en wil eigenlijk wel naar Ecuador, Peru en Bolivia. Gaan jullie daar ook nog heen? Nou succes daar en groetjes, Aschwin

 2. Liesbeth Mensink Says:

  wat een prachtige en leuke foto’s weer.
  Jullie zien er overigens stralend uit.
  Fijne voortzetting samen. Gr. Liesbeth.

 3. Jaap en Paula Says:

  Weer even thuis, heerlijk gekampeerd in Frankrijk. Zaterdag Oma’s verjaardag (91) en dan vanaf zondag 14 dagen door Ierland met Hans en Lenie. Ondertussen even genoten van de prachtige foto’s van Panama en Columbia. Missen jullie el negro al? is de transactie op het vliegveld gelukt? en dan nu naar Ecuador. Het is onvoorstelbaar al die mooie foto’s, het lokt wel. Zorg dat je blijft genieten, dan genieten wij ook. We zullen de komende 14 dagen proberen via internetcafe’s of hotelcomputers op de hogte te blijven. Groeten vanuit een gelukkig droog ‘t Harde. J&P.