Cuanto Cuesta

het regenwoud in

woensdag, 11 april 2007 om 00:31

Zo, alweer een week verder dus tijd voor een berichtje! De afgelopen dagen is het landschap erg veranderd. Vanuit plat droog landschap zijn we rondom Palenque in dampende jungle geweest en zijn we nu in San Cristobal in een wat koeler (en hoog! 2160 meter!) gebied gekomen. Hier verkoopt men geen sandalen en hempjes maar dikke truien en wanten. Een raar gezicht is het wel, naaldbomen tussen de palmbomen te zien staan!

Even beginnen bij vorige week, we hebben heerlijk 2 nachten gekampeerd in het nationaal park Calakmul. Voor ons allebei genieten…tentje, stoeltjes, kaarsje aan en even lekker niet in een stad zijn maar lekker natuurgeluiden om ons heen. Nou van die jungle geluiden zijn we de volgende ochtend wel teruggekomen, want het monkey-trio dat in de bomen zat vond het om 6 uur tijd om iedereen eens lekker wakker te “howlen”. Vanaf onze campsite nog ruim 2 uur rijden naar de ruines van Calakmul. Deze Maya bouwwerken zijn ouder dan die in het noorden van Yucatan en liggen nog helemaal verscholen in het oerwoud. Een groot voordeel van deze afgelegen plek was dat we bijna de enigen waren die er rondliepen. Heerlijk! Onderweg nog even aan El Negro geknutseld want de rook en stank uit de voorklep voorspelde niet veel goeds en gas geven was er niet meer bij. Gelukkig was het probleem snel gevonden, losgeraakte kabels van de rembekrachtiging, en met zwarte handen reden we een half uurtje later verder. Helemaal goed die Leatherman..

We hebben trouwens een bijzondere auto gekocht, de claxon deed het niet op het moment dat je het wilde(en da’s best jammer soms met dat overstekende wild en opgefokte volk in andere auto’s. Je hoort er pas bij als je DIRECT toetert als het stoplicht groen is..) maar als je achteruit wilde draaien loeide ie alles bij elkaar. Dit zorgde voor rare blikken en een ongemakkelijk gevoel voor ons. Vandaag in San Cristobal hebben we de auto na laten kijken en is onze claxon gemaakt.

Palenque was onze volgende bestemming, een klein stadje midden in regenwoud. Hier hadden we 3 nachten een hotel met zwembad en uitzicht op deze jungle vol met vogeltjes en rare insecten. Wat wil je nog meer voor nog geen 20 euro per nacht? Ontbijt haalden we in de panaderia op de hoek en zo was het iedere ochtend genieten! We hebben trouwens ook een mooie manier gevonden om spaans te leren; film kijken! Aangezien ze hier een stuk of 5 filmzenders hebben is dat helemaal niet vervelend. Engels gesproken en spaans ondertiteld, helemaal goed. Ja, Palenque was lekker relaxen (Joris kon ook niet veel lopen met kapotte voeten van zijn nieuwe slippers) en zaterdagavond hebben we Semana Santa (pasen) gevierd zoals de mensen hier; mooie kleren aan en flaneren over straat. Een soort feestplein bezocht met kermis en optredende komiek en verder het locale eten proberen. Heerlijk die pepers, van mild tot very hot zodat de tranen soms in je ogen staan. Gelukkig duurt de hitte maar even..

Ook hier de was laten doen, wel een mooie vergelijking; Joris is al 3x door zijn kleren heen en Nienke roept nog steeds “oh ja, dat heb ik ook nog bij me” ;-) Wel handig met de auto, want de spullen die we nu niet nodig hebben zitten in Joris zijn tas en hij heeft een klein sporttasje gekocht waar hij dan het hotel mee binnenwandelt.

Aqua Azul, als tussenstop op weg naar San Cristobal, was erg mooi. Hier zijn we, op de enige dag dat de Lonely Planet aanraadt niet te gaan, geweest; 1e paasdag….het zag letterlijk zwart ;-) van de mensen! Gelukkig was het een stuk stroom opwaarts lopen rustig en zo nog mooier. Een groepje locale jongens die naast spaans ”Tzeltal” spreken benaderden ons om wat engels te leren. Zinnen als “ik vind je mooi” enzo…

Zo, nu zitten we weer lang genoeg achter de computer, tijd voor een fruitshake (en een biertje zou Joris zeggen). Er zijn weer veel nieuwe foto’s, Mexico hebben we in delen gedaan zodat het makkelijker kijken is.

hasta luego!

12 Responses to “het regenwoud in”

 1. Mevrouw van Dam Says:

  Leatherman………… Leatherman,
  wat was er ook al weer met LEATHERMAN ?

  Groetjes en veel plezier(van je Leatherman) !

  Mevrouw van Dam

 2. Marinus, Annelies & Anouk Says:

  Geweldig zo’n zwarte Herbie! Goed om te horen dat jullie nu ook weten hoe het is om om 6 uur wakker te worden geschreeuwd door een apekop :-). Klinkt allemaal wel echt te gek hoor!

 3. Sanne (..we proberen je te bellen.. tralalalala) Says:

  Wat hebben jullie een fantastisch leven, heerlijk die foto’s! En wat een beauty van een foto: Nienke met een dikke sigaar hahahaha :D Het weer hier wordt ook al stukken beter, we zijn druk aan het zonnebanken geslagen, anders lijken we straks geen familie meer! We tellen af… Genietse daar nog even, maar dat gaat zeker lukken ;)
  Dikke kus!

 4. Johan en Tineke Says:

  Hoi Nienke en Joris,

  Wat fijn dat jullie zo genieten van alles wat op jullie pad komt. Weet je, ik kijk regelmatig op Google Earth om de plaatsnamen of Interesting Points, die in jullie in het reisverslag vermelden, om deze op te zoeken. Door op deze punten te klikken krijg je een Panoramio (een foto van een object of van het gebied te zien). Zo kan ik jullie avontuurlijke pad een beetje volgen en een globale indruk krijgen van wat jullie allemaal zien. Soms zijn de beelden heel erg duidelijk. Een van die points die ik aanklikte was van Palenque-Palenque, een foto van oude gebouwen op een terp gemaakt door Tobias Kramer. Grappig hé, de familienaam van Tineke zo tegen te komen. Geweldig dat Google Earth.
  Ook de prachtige foto’s die jullie gemaakt hebben, daarvan genieten we met volle teugen. Wat een kontrasten soms.
  Echt wel gaaf die zwarte kever. Doet me denken aan mijn eerste VW met zwart-witte motorkap en dito dak. De JP-27-27 uit ± 1959. Hing van plamuur aan elkaar maar altijd starten en lopen. Hopenlijk blijft dat ook zo met julllie Black Beauty.
  Veel liefs en tot later.

 5. Liesbeth Mensink Says:

  WAT GENIETEN,HEERLIJK.
  ZIJN JULLIE NOG ZO ONTSPANNEN AAN HET REIZEN?
  oNZE FOTO”S ONTVANGEN?
  GOEDE TRIP VERDER. GR. LIESBETH.

 6. frans en ria Says:

  Hallo Nienke en Joris

  Fijn om het verslag en de foto’s te bekijken van jullie reis via de website.
  wij blijven jullie volgen.
  groet Frans en Ria

 7. Liesbeth Mensink Says:

  trouwens jullie foto’s zijn een aanvulling bij ons fotoalbum,toch weer heel andere plaatjes,dan wat wij hebben geschoten.Zie jullie in S.d. cuba nog rennen achter die Afro man ,die jullie wel een internet cafe kon aanwijzen,
  een foto waard.gr.L.

 8. Celine Says:

  Hoi Nienke,
  Wat een verhalen, en wat een mooie foto’s. Veel plezier verder!
  Groetjes Celine (Twijn)

 9. remon hegeman Says:

  hey jorisjan tijdje niet gesproken he.

  maar met mij gaat het goed ik ben druk besig ops chool en thuis

  en hoe gaat het bij jou vinden jullie het nog leuk ???

  later joris jan en de groeten aan nienke laterss

 10. remon hegeman Says:

  hey daar ben ik weer !:p

  bij ons is het nu 19 graden en bij jullie ?? whaha srry ik heb veel lol

  je weet wel die benjamin die eigenwilleertje die had de juf op gesloten hahahahahhahaha

  laters en de groetjes aan nienke

 11. Paula en Jaap Says:

  Nou, wordt het niet eens tijd om weer uit het regenwoud te komen, volgens onze laatste informatie zitten jullie al in Guatamala en gaat het nog steeds goed met jullie….en dan in de loop van de komende week richting Honduras. Jullie weten niet half hoeveel mensen er inmiddels jullie verhalen meelezen, dus wel een beetje bijblijven daar in de verte !
  vrijdag 20 april ‘tHarde vijf voor 3.

 12. Franklin Says:

  ha Nienke en JJ, leuke verhalen en gelukkig gaat alles nog naar wens. Je wordt erg vindingrijk zo hé knutselen aan dat kevertje. Nou goede reis maar weer verder.
  Groeten Franklin