Cuanto Cuesta

Santiago de Cuba

dinsdag, 20 maart 2007 om 20:02

Eigenlijk wilden we nu op het strand liggen hier in Santa Lucia, maar aangezien het rotweer is hebben we internet opgezocht om te schrijven over de meest oostelijke plek op Cuba die we hebben bezocht; Santiago de Cuba!

Deze grote stad ligt naast de Sierra Maestra aan de kust en lijkt wat betreft de drukte veel op Havana. Via een man die natuurlijk wist te vertellen dat de weg afgesloten was en ons wel wilde helpen om de stad door te komen zijn we midden in Santiago beland. Niet in de Casa van de dochter van zijn tante die hij wel kende…blabla maar gewoon lekker ZELF! Zeker Joris kan er niet tegen met zulke smoesjes te worden meegelokt. Deze meneer hebben we, na natuurlijk uitgebreid het huis te hebben bekeken, lekker beteuterd achtergelaten zonder bonus…

De mensen waar we wel hebben gezeten, Aida en Ali, waren echt super. Een erg mooi en gezellig huis compleet met oma, hond Simba en een druk sociaal leven van waaruit we zo de gezellige pleintjes van Santiago oprolden. We hadden geluk, want het was internationaal Festival de Trova en dus gezellig druk met nog meer muziek dan normaal! Een beroemde trova {afro-cubaanse poetische muziek} zanger speelde in het theater met een scherm buiten waardoor wij op het plein onder het genot van Mojito mee konden genieten.

De dagen hier in Santiago hebben we een nederlands stel leren kennen; Peter en Liesbeth. Een paar honderd km verderop in het stadje Camaguey waar we nu slapen kwamen we ze gisteravond weer tegen! Wederom een gezellige avond!

We hebben al iets geschreven over de wegen hier op Cuba; de autopista {8 baans!} houdt halverwege het eiland op, letterlijk. De verdere redelijk grote wegen, carretera genoemd, zijn prima maar je moet ze wel weten te vinden…zo hebben we gisteren blijkbaar de alternatieve route van Santiago naar Camaguey genomen met een bijna lege tank… ja en dan kom je natuurlijk geen tankstation tegen!! Zo zuinig mogelijk rijdend, heuvels af in z’n neutral, zijn we gelukkig Holguin midden op de route ingerold en daar konden we tanken. Wel even spannend! Gelukkig reden we met 2 nieuwe voorbanden, gekregen in Santiago, nadat we voor de 2e keer een lekke band hadden. De eerste hadden we onderweg al verwisseld en laten repareren bij de poncheria in Las Tunas. Hoewel er weinig van de band over was heeft de beste man hem zo goed mogelijk gefikst. {iets waar ze in Cuba erg goed in zijn, fiksen, want ze moeten jaren met alles doen, nieuw is er nauwelijks} Toen we in Santiago weer een lekke band hadden, zei de meneer van het autoverhuurbedrijf dat de repararie van 1 band 2 dollar kostte, maar voor twee banden was het gratis en kwamen ze langs bij huis. Moesten we wel even in het spaans een telefoontje plegen en uitleggen wat het probleem was en waar we zaten. Joris bellen, gessoufleerd door Nienke met het woordenboek. Een uur later hadden we twee nieuwe banden.

Parkeren is hier ook mooi; voor $1 blijft een vrouwtje de hele nacht naast je auto zitten! Best stoer ook, onze witte “el Coche”, die overigens niet meer zo wit is, tussen gepimpte Lada’s en oude amerikaanse sleeën.

Hasta la pasta, Jorisjan en Nienke

10 Responses to “Santiago de Cuba”

 1. Jaap en Paula Says:

  Mooie avonturen, als het geld op is kunnen jullie dus altijd nog parkeerwacht worden. We begrijpen dat het met het Spaans ook al aardig lukt. Er zijn er intussen velen die jullie avonturen volgen. Hier is het weer aardig omgeslagen (guur en nachtvorst). Zo wekelijks een berichtje bevalt ons wel. Verder alles z’n gangetje in ‘t Harde. Ook de groeten van Oma. Paula en Jaap

 2. Anna Marije Says:

  Hoi Nienke en Jorisjan,

  Super leuk om jullie verhalen te lezen! Ik heb de website van Renée doorgekregen. Als ik de verhalen zo lees, begint het bij mij ook te kriebelen hoor. Ricsi en ik verhuizen deze zomer weer terug naar Nederland!
  Wat is jullie volgende bestemming?
  Ik heb even voor jullie naar de weersverwachting gekeken: el domingo muy buen tiempo!
  Veel plezier bij het reizen en ik blijf jullie zeker volgen.

  Groetjes,

  Anna Marije

 3. Sanne Says:

  Snelle-Jelle alweer een berichtje! Leuk al die verhalen! Wij hebben vd week geoefend met snorkelen in het zwembad hier whaha.. ging nog goed ook! En Annelies heeft het wonder van sanne- onderwater vastgelegd op dr onderwater-camera.. :D Kunnen we zeker mooie visjes mee filmen hoor, superscherp! Geniet daar lekker- zal wel lukken zo te lezen. De hagelbui is hier weer net gestopt.. we tellen de weken af om jullie kant op te komen ;)
  Liefs, Sanne

 4. Ferdinand Says:

  Hallo Jorisjan en Nienke,

  Hier een berichtje uit zwolle,
  Leuk om alles te volgen wat jullie mee maken, carl en ik kijken bijna elke dag of er al weer een nieuw verhaal op staat.

  Ik ben aangenomen in hoenderloo om stage te lopen op de hoenderloo groep, vette schit he haha.
  De zaak van Carl loopt ook lekker, het is niet bij te houden hoevaak hij naar nieuwe klanten moet.
  De zzv gaat ook wel goed, we gaan gewoon door he.

  Carl en ik wensen jullie heeeeeeel veeeeel plezier en geluk samen en tot het volgende berichtje.

  Dikke kus van ons. X

 5. Nienke Ridder Says:

  Ha Jorisjan en Nienke,

  Ik heb net op de website gelezen en gekeken, ziet er aangenaam uit!
  Leuk om te lezen wat jullie allemaal beleven.
  Met ons gaat alles prima.

  Groetjes Wim en Nienke

 6. Renee!!! Says:

  Nienke is lief!:-D (Joris ook hoor;-) )

 7. sietske Says:

  he, alweer een bericht.

  Zo te horen oefenen jullie al flink spaans.
  Mag wel oppassen als jullie terug komen, dan kun je het beter dan ik.
  klinkt heerlijk. Muziek, drankje erbij, hmmm.
  Vandaag laatste werkdag voor mij.
  Nu ook even relaxen voor mij tot de baby er is.

  hasta pronto

 8. Renee!!! Says:

  Hee Joris!
  Heb je nienke mijn smsje nog laten lezen? ;)

 9. joyce bakker Says:

  Hallo Jorisjan en Nienke,
  Een geweldige reis die jullie gaan maken! Ook spannend, omdat je toch veel onbekends tegen zal komen. Ik hoop dat jullie mooie en fijne herinneringen mee terug nemen. Goede reis verder en geniet!
  Joyce

 10. Franklin Says:

  Leuk die verhaaltje van jullie, ik zie jullie het zo beleven in mijn gedachten als ik het lees. veel plezier verder , groeten Franklin ( het is wat saaier geworden op de steiger JJ )