Cuanto Cuesta

El coche

dinsdag, 13 maart 2007 om 20:28

Eindelijk een verhaal want dat valt niet mee op deze 56k-verbindingen. Foto´s valt al helemaal niet mee maar we doen ons best!

Na een paar mooie dagen in Havana hebben we voor een lokaal jaarsalaris een coche gehuurd en scheuren we (als enige ongeveer) over de cubaanse snel…wegen. Onderweg pikken we zo nu en dan iemand op, want dat hoort hier zo, aangezien openbaar vervoer hier niet echt is. Wat wel een raar gezicht is, zijn de oude gele hollandse bussen met nog lijn 148 richting Spijkenisse er op! Je komt ze hier overal op Cuba tegen, evenals de oude amerikaanse bolides en gepimpte Lada´s.

Na Havana zijn we eerst een paar dagen naar Viñales geweest waar we ons voor het eerst aan salsa gewaagd hebben (okee na een paar Mojito´s dan ;-) Ook hebben we hier via een ontmoeting met een boertje een wandeling gemaakt naar tabaksplantages, droogschuren en een erg mooi uitzicht over het dal van Viñales. Onder het genot van een leeg jampotje met lokale (erg zoete) koffie en in ons beste spaans komen we langzaam meer te weten over het leven hier op Cuba.

Cuba heeft twee gezichten. Een door de staat opgetrokken Disneyworldfaçade van mooi geschilderde huizen, superluxe restaurants en gelikte hotels voor de toeristen, maar loop je de zijstraatjes in dan zie je iets heel anders. Kost een pizza in een restaurant 5 CUC (= 5 dollar), op straat kost een pesopizzaatje 5 pesos en dat is 20 dollarcent. Officieel niet voor de toerist bedoeld maar met wat moeite wel beschikbaar! Kleding, voedsel en andere basisbehoeften zijn hier wel verkrijgbaar, maar zeer beperkt en met heel weinig keus. Vanuit de staat is bepaald wat je per hoofd per maand krijgt zoals 250 gr. bonen, 1 rol pleepapier per dag, 1 wit bolletje per dag etc. De rest moet je via de informele markt zien te krijgen.

Na een tussenstop van 2 dagen aan het rustige strand van Rancho Punta (nog even en we hebben net zo´n kleurtje als de mensen hier) zijn we via de autopista en veel vragen, want richtingaanwijzers kennen ze hier niet, aangekomen in Trinidad. Dit is een heerlijk stadje. Schoon en met vriendelijke mensen zoals overal op Cuba. We overnachten ook hier bij de mensen thuis in de zogeheten “Casas Particulares”. Erg leuk om op zo´n manier het cubaanse leven van dichtbij mee te maken. Iedere ochtend een heerlijk ontbijt met fruit, brood, koffie en ei. Regelmatig eten we ook ´s avonds bij de mensen thuis, want variatie in de cubaanse keuken is in de restaurants niet te vinden! Varken, kip, rijst en bonen that´s it…

Vandaag Jorisjan zijn verjaardag op cubaanse wijze ingeluid: onwijs zoete taart die Nienke vanmorgen op haar hand door het halve dorp heeft gedragen zoals we veel mensen zien doen. Het is even zoeken, want etalages of uithangborden kennen ze niet. Gewoon vragen en kijken dan gaan er letterlijk deuren voor je open!

Voor zover even ons verhaal, bedankt voor alle lieve berichten. Meer foto´s volgen snel (hopen we ;-p )

14 Responses to “El coche”

 1. Marinus, Annelies en Anouk Says:

  GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG! Anouk heeft een mooie kleurplaat voor je gekleurd, die is via de mail verstuurd. Een digitaal cadeautje…;-)

  Geniet van alles!

  Groetjes Annelies

 2. Hildewies en Jochem Says:

  Ha die Joris en Nienke,

  Leuk om te lezen hoe het jullie vergaat en natuurlijk van harte met je verjaardag. Drink er maar een van ons doen wij hier ook. Hier alles goed, en zoals het nu lijkt hebben we net een nieuw huis gekocht. Erg spannend allemaal maar wel ongelooflijk gaaf!!!!

  Groet’n uut Zwolle

 3. Renee!!! Says:

  Hi there!
  Joris, gefeliciteerd met je verjaardag!
  Heb net jullie verhaal gelezen en zo te lezen gaat het jullie goed. Fijn om te horen! Hier in Zwolle alles zijn gangetje…
  Liefs

 4. Paula en Jaap Says:

  bedankt voor je telefoontje, hier ook alles O.K., groetenPaula en Jaap

 5. hans en lenie Says:

  hebben je verslag nu ook gelezen en blijven zo op de hoogte.

 6. Anselma Says:

  Leuk om te lezen, nog geen darmproblemen door al dat inheemse voedsel? Hier genieten we nu al dagen van zon en voorjaarstemperaturen. Genieten dus, nu alleen nog jullie heerlijke temperaturen.
  Groeten van Anselma, Sigurd, Erwin en een knuffel van Martin.

 7. Johan en Tineke Says:

  Joris, van harte gefeliciteerd. Er is een brief onderweg via de mail. Geniet van deze dag samen met Nienke en je Cubaanse vrienden en vriendinnen.
  Groeten uit Dedemsvaart van Johan, Tineke, Jeroen, Roelinda, Rinse en Sharon.

 8. Ylona & Arnout Says:

  Hee meister & meisterin!

  Op de valreep: hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Joris!!! Hopen en weten dat jullie een leuke en bijzondere tijd tegemoet gaan in de verschillende landen die jullie daar aandoen. Heeeeeel veel plezier de komende tijd, geniet ze!

  Ylona & Arnout

 9. remon hegeman Says:

  hey jorisjan alles goed verder en ik blijf je volgen hahah :p

  groetjes aan nienke

  van remon :p

 10. safraz Says:

  meester echt k woord kapot gek van die juf kom snel trug .

  de hele klas mist u .

  okii maar doe wel rustig aan op wereld reis k zweer k moest die koffer van u kriupen:P

  maar rustig aan en de groetjes van de klas

 11. safraz Says:

  meester vandag kreeg iedereen in de klas strafwerk voor nix en de juf

  wil k niej meer kom snel trug en we hebben alle maal ruzzie met haar en zelfs seleene alsjeblieft kom snel trug ik zorg wel dat je weer wort aangenoomen op school
  okii

  datum:15-03-07

 12. safraz Says:

  geveelisieteert namens de hele klas met u verjaardag

 13. remon hegeman Says:

  hahahah of niet he safrazzz we worden echt gek van die jug en jorisjan ikw as zelfs automatich naar hoofd meester gegaan en ik werd geschorst

  laters ik ga weer en de groetjes aan nienke en veel plezier nog :p

 14. simon Says:

  Goedendag/nacht Joris en Nienke,

  Hier effe een berichtje vannuit Tsunamie. Heb net even jullie website bekeken, zag dat je jarig was geweest. Beetje laat maar als nog gefeliciteerd.
  Het beste en tot over een jaar ofzo. Groeten ut Friesland(is ook buitenland hoor, maar met minder goed weer)