Cuanto Cuesta

Cuba

dinsdag, 27 februari 2007 om 18:45

Geschiedenis

In de pre-Columbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de Taíno en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid, van de naam van deze godheid is ook het woord ‘cubanacan’ afgeleid, dit betekent ‘centrale plaats’. In 1492 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus. Diego Velázquez de Cuellar begon in 1511 met de verovering van Cuba en het land werd een Spaanse kolonie. Binnen honderd jaar waren de meeste indianen gestorven, waarna de Spanjaarden slaven uit Afrika naar Cuba verscheepten. In tegentelling tot de rest van Spaans-Amerika wist Spanje Cuba in de 19e eeuw te behouden. In 1898 werd het land na de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid verleende. Cuba bleef echter tot 1934 een Amerikaans protectoraat en ook daarna behielden de Amerikanen een vinger in de pap, en grepen ze meerdere malen militair in. Nadat Fulgencio Batista in 1952 voor de tweede keer dictator van het land wordt, begint de revolutionair Fidel Castro een opstand. Deze mislukt en Castro moet vluchten. In 1956 keert hij met een kleine groep getrouwen terug. Dit keer is zijn opstand meer succesvol, en op 1 januari 1959 weet Castro de macht over te nemen. Castro ontpopt zich tot communist waardoor zijn land in aanvaring komt met de Verenigde Staten, die in 1960 een embargo instellen. Een jaar later vindt de mislukte invasie in de Varkensbaai plaats, waarbij tegenstanders van Castro met Amerikaanse steun de regering uit het zadel proberen te stoten. Cuba zoekt hierop toenadering tot de Sovjet-Unie wat in 1962 leidt tot de Cubacrisis, wanneer er Sovjet-raketten op Cuba geplaatst worden. Op het laatste moment bereiken de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten een akkoord, waardoor de Sovjetraketten van het eiland worden verwijderd. Als tegenprestatie moeten de Verenigde Staten hun atoomraketten uit Turkije verwijderen. Drie jaar later richt Castro de Communistische Partij van Cuba (PCC) op, die de enig toegestane partij wordt. Na de val van de Sovjet-Unie, Cuba’s belangrijkste handelspartner, stort de Cubaanse economie ineen, wat versterkt wordt door het aanhoudende Amerikaanse embargo. In het begin van de 21e eeuw breekt Cuba uit haar relatieve isolement, wanneer het goede banden aanknoopt met de verschillende linkse regeringen in Latijns-Amerika, met name het Venezuela van Hugo Chávez.

[bewerk] Politiek

Cuba is in de praktijk een eenpartijstaat. De staatspartij is de Communistische Partij van Cuba, waarvan de rol in de grondwet is vastgelegd. Er bestaan enige kleine legale oppositiepartijen, die echter geen enkele macht bezitten. Verder bestaan er ook een aantal illegale oppositiepartijen. De eerste secretaris van de communistische partij is voorzitter van de staatsraad oftewel de president van Cuba en de raad van ministers, en daarmee het staatshoofd van het land. Fidel Castro werd staatshoofd van het land toen hij na de nieuwe grondwet van 1976 Osvaldo Dorticós Torrado verving. Bovendien is Castro sinds 1959 eerste minister van Cuba. De Nationale Assemblee van de Macht van het Volk is het uit 609 leden bestaande eenkamerparlement van het land. Leden dienen voor vijf jaar en worden door de bevolking gekozen. Parlementsleden worden door middel van een districtensysteem gekozen. In elk district is er één kandidaat, die doorgaans meer dan 90% van de stemmen behaalt.

25 Responses to “Cuba”

 1. Nienke Says:

  hola lover,
  wat dacht je, nog geen verhalen, dan maar educatief? ;-)
  kus..

 2. Dick van Petegem Says:

  Jongelui,

  De reisdocumenten zijn klaar. Het verslagdocument op internet staat klaar voor gebruik. Nog een paar dagen en dan gaat jullie avontuur beginnen. Mede namens Rika wens ik jullie een hele goede reis en een fantastisch avontuur. Geniet van alles wat je tegen komt. Via deze site zullen we op de hoogte blijven van jullie belevenissen. Veel succes en goeie reis!

 3. Renee!!! Says:

  Joehoeeeee
  Hij doet het!!!! Leuk hoor dat educatieve verhaal;-) Lees liever jullie stories denk ik. Maar heerlijk dat jullie zo’n site hebben.
  Want ik wil natuurlijk ALLES weten! Een jaar mijn vriendinnetje missen is niet niks hoor….
  Joris en Nienke, veel plezier en take care!
  Liefs Renée

 4. Marloes van Petegem Says:

  Hallo Joris Jan en Nienke,

  Allereerst wil ik jullie heel veel plezier wensen tijdens dit avontuur. Ik bewonder jullie om jullie lef, om de boel de boel te laten en de wereld te gaan zien! Geniet ervan! Ben benieuwd naar jullie verhalen!

 5. Anselma Says:

  Hoi Nienke en Joris,

  Ik hoop dat de laatste eindjes goed opgepakt zijn en je de deur zonder zorgen achter je dicht kon trekken.
  We zullen onze blog weer goed up to date gaan houden zodat je het komend jaar ook van Martin zijn belevenissen op de hoogte kan blijven.

  Doe niets wat ik niet zou doen ;-)

  Groet van Anselma, Sigurd, Erwin en Martin

 6. Diederik Says:

  Ja, de mislukte invasie in de Varkensbaai in 1961… ik weet het nog goed… :)

 7. henk eggengoor Says:

  Hoi, nogmaals ontzettend veel plezier gewenst in dat verre Zuid-Amerika, en zorg ervoor dat jullie ongeschonden terugkomen. We horen nog van jullie.

 8. Renee!!! Says:

  Hee is die foto toch weer verdwenen! Vond het wel leuk staan ;-)
  Liefs Renée

 9. Jaap en Paula Says:

  Zo, het is ons ook gelukt…we zijn er klaar voor…communiceren !

 10. Marcel Haasjes Says:

  Hoi Nienke

  Lang niet gesproken, maar dat gaat nu ook moeilijk zo te zien, hihi op reis, gaaf begint bij mij ook wel weer te kriebelen, Cuba ben zeer benieuwd naar je reis verhalen.

  Liefs
  marcel

 11. Marinus, Annelies & Anouk Says:

  Poets de duikbrillen maa vast op, over 8 weken komen wij er ook aan!! Veel plezier en tot in Mei!

  Groet
  Reukgras38

 12. Jeroen Kroes Says:

  he nien en joris! hoe is het? goede reis gehad??
  ik kom volgende week ook die kant op he! moet voor m’n werk 2 weken naar sint maarten! heel veel plezier en we volgen jullie op deze site! ps: pap heeft je sms ontvangen..

  liefs de kroesjes

 13. johan kroes Says:

  test

 14. anneke en leo Says:

  Dag Nienke en Jorisjan,

  Vanuit De Bilt een goede reis toegewenst. Al pracht Cubaanse foto’s. Geeft zo’n indruk dat ik gelijk reisneigingen krijg. Moedig om een jaar eropuit te trekken in het vertrouwen weer terug te kunnen in het dagelijks leven. Wie verre reizen doet kan veel verhalen zegt men, maar ook dat je de betrekkelijkheid van vele dingen onder ogen kunt zien.
  Hartelijke groet, Leo en Anneke

 15. jasper weevers Says:

  hej jorisjan en nienke.
  hier jasper alles goed??
  en een goede reis achter de rug tot nu toe!.
  maar het valt niet mee met de nieuwe juf! mja.
  maar je heb het goed voor me kaar met die website.
  maar ik ga weer.! groetjes jasper

 16. Carla en Hans Says:

  Ha Nienke en Joris-jan
  het is om jaloers op te worden….een heel jaar reizen. Alleen het Cuba verhaal nodigt al uit.. wie weet
  We volgen jullie en zijn benieuwd naar alle ervaringen. Dat zullen er vele zijn Wees voorzichtig en vooral geniet!!
  groetjes Carla

 17. eric Says:

  hey mazzelpikkie en poesje,alles a-okay in het land van rum,hoeren en sigaren,mooiweer?hier alles bij ‘t oude en koud,j.j. stuur je nog een postpakket,ik betaal,als ‘t ff tegen zit denk eraan dat ik stinkend jaloers ben,veel plezier samen en doe voorzichtig.vr gr +tot volgende x

 18. Franklin Says:

  Jullie zijn aardig op de hoogte van de cubaanse historie. Zo steek ik er ook weer iets van op.
  Groeten Franklin

 19. remon hegeman Says:

  hey joris ik mis je heel erg man hahah en emen die moet de hele school veggen haha maar ja ik ga laters en veel plezier he

 20. eric Says:

  wat hoor ik,van harte gefeliciflapsteerd,having fun?vast wel,de groeten en tot volgende x.

 21. geke hultink Says:

  Nienke en Joris-Jan,
  Wat een avontuur samen, veel plezier en pas goed op elkaar. Ik blijf jullie volgen op jullie mooie website. En wij maar werken hier. Liefs Geke.

 22. Frans en Els Says:

  Compañeros!

  Van harte gefeliciteerd met de jaardag van JorisJan! We hopen dat jullie het helemaal naar je zin hebt en zien uit naar een volgend reisverslag.
  Hasta la Vista!

 23. Anton Says:

  Hé Joris,

  Van Harte met je verjaardag!
  Al een sigaar gekregen voor je verjaardag?
  Hoop dat het er niet een is uit eigen doos.

  Alles goed verder neem ik aan! hoop dat jullie ervan genieten
  Groeten alle bij en nog een fijne dag. Beste Anton.

 24. Marinus, Annelies en Anouk Says:

  Hieperdepiep HOERA!!!

  Gefeliciteerd van ons en van je kleine nichtje. Ze heeft een mooie verjaardagstekening voor je gemaakt.

  Geniet ervan.

  Liefs van ons.

 25. ilse Says:

  hoi Jorisjan, Nog gefeliciteerd met je verjaardag. zo ik ben echt jaloers op jullie… Nou hier gaat alles natuurlijk gewoon zijn gangetje….
  Pas goed op elkaar en leuk om alle berichten te lezen… GRoetjes ILSe.